Tady si dovolím menší polemiku, protože na tohle téma nedávno přišla řeč:Theogil I wrote:Tvorba pana Jiřího Kulhánka:
Noční klub
Vyhlídka na věčnost
Cesta krve
Vládci strachu
Divocí a zlí
Stroncium
Seřazeno dle vlastní obliby, obzvláště Noční klub a Cesta krve je řádně ohmataná a Vyhlídka na věčnost jakožto nejnovější počin je bude následovat.
Pro mě je (zprůměrováno) Kulhánek čtivý, ale bezduchý, čiší z toho arogance a ždímání vlastních vtipů dokola a dokola. Druhé já, zdůrazňování faktů jednoslovným doplněním, hrdina který je nejlepší a nejúžasnější, padají mu k nohám nejhezčí buchty, nejmocnější muži světa se před ním sklání, když kráčí zmáčený krví velkoměsty... Jistě je to to, o čem lecjaký muž sní, ale... já nevím. Četla jsem od něj skoro vše, některé knížky byly zajímavé, třeba Noční klub, další knížky se opakovaly, ale pořád vítězila čtivost nad blbostí, tak se to dalo. Ovšem Stroncium, a hlavně Vyhlídka na věčnost, ta to pohřbila už dokonale. Je jasné, že po x několikadílných knihách už není moc kam hrdinu posunovat, ale SPOIL
takhle zničit a vybrakovat poměrně hezký Noční klub jen proto, aby hrdina mohl ukázat, že je chytřejší, drsnější a lepší než každý včetně Ďábla, aby se potom s ním spikl a stal se ????jezdcem apokalypsy, zavraždil nemrtvého Hitlera i s dalšími SS zombíky v tancích (nermtvé tanky jsou mimochodem lepší než ty obyčejné, nemluvě o nemrtvých letadlech z WWII), a potom sejmul své břímě a vrátil se ke své superkrásné buchtě, která odhodila zážitky ze znásilnění, týrání i svou lesbickou orientaci, protože hlavnímu hrdinovi odolat nemohla??
Nápady, nápady sem tam má. Čtivě, jak jsem řekla, to on píše, ale když si člověk srovná jeho knihy, nebo je čte rychle po sobě, zjistí že jaksi... z 80% postrádají děj, nebo se opakují. A je to jen o násilí, čím dál tím větším násilí. Ale čím víc knížek píše, tím více to násilí stupňuje, aby překonal sám sebe, takže nakonec je to spíš k smíchu. Čekám co přijde příště, hrdina bude Bůh s kulometem?
Největší jeho chybou je potom vykreslení charakterů. Mužští hrdinové jsou stejní jako přes kopírák, ale hrdinku, myšleno každou pěknou holku, která mu přejde přes cestu, tu umí jen jednu. Dokonce i Hanako, která se ze začátku lišila, nakonec shodila masku a byla stejná. Klobouk dolů snad za Elviru.
Každopádně, neber to prosím zle:) Každý máme osobní vkus, každému se líbí něco jiného, já si pro oddech přečtu klidně lecjaké ženské romantické škváry, na jejichž cupování by nestačilo deset fór.
P.S. Ghost - Po Malevilu se podívám, ale možná si to nejdřív sama znovu přečtu:)
P.P.S. Pražáci, nedoporučil by mi někdo pobočku knihovny, která je příjemná, co se týče nevybrakovanosti?