J.F.Payne wrote:
Já třeba s církevními restitucemi souhlasím.
Já taky, abych přispěl něčím kloudným (tedy kromě mazání Johnových příspěvků, což jest činnost dozajista chvályhodná

). Jednoduše, co se nakrade, má se vrátit. Karma. Čím pozdějc, tím z toho budou větší trable. A zmíněná odluka církve a státu může ve výsledku znamenat, že se kněží přestanou platit za státní peníze. A snad to v dlouhodobějším horizontu trochu zušlechtí českou krajinu, když se o kostelík bude starat kostelník.
Vůbec nechápu, že tolik odpůrců vlády se ohání jako prvním právě restitucemi - jestli se podle mě Nečasovi něco v tomhle spletitém vládnutí vůbec podařilo (a něčím vstoupí do historie - myslím to vážně), byla to právě dohoda (žádná bžunda, povím vám, s asi tuctem církví a církviček) o navrácení majetku. Na druhou stranu mě potěšilo, že zrovna toto férové vlastnictví, takováhle základní spravedlnost, se podle mě víc chápe na venkově než v průmyslově zkomunizovanejch městech. Třeba jednoho staršího pána jsem slyšel povídat, že Zemana by nikdy nemohl volit, protože má podivný vztah k církevním restitucím. Přesně. A stejně mu dost lidí baští (pane Bašto!
http://www.youtube.com/watch?v=mcnZ4-VHOd8), asi kvůli nějakýmu zakořeněnými antiklericismu - což znamená, že ta nihilistická zášť ("Nesouhlasím s nima, těma církvema, Bůh není, a protože s nima nesouhlasím, tak si nezaslouží to, co sám nemám!") zase předstupuje před pocit, že se mělo měřit všem stejně.
No nic, prokrastinuju, měl bych se navrátit ke své Makedonii.
PS. Edit: A navíc píšete úděsně rychle, a tak na vaši paladinskou svižnost nestíhám reagovat. Fů.