Aulus wrote:
A nějaké argumenty, které by vyvrátily mou tezi by nebyly?

Je sice hezké, že shodíš můj názor analýzou mého myšlení, ale taky by bylo dobré napsat, proč to děláš.
Protože pro svoje vývody nemáš nějakej základ. Stavíš to na dohadech a domněnkách. Samozřejmě, že ty ti vyvrátit nemůžu. Stejně, jako ti nemůžu vyvrátit případnou doměnku o svém mimozemském původu.
Aulus wrote:
Já jsem reagoval spíš na to, že jsi napsal, že je ti jedno, co s těmi penězi církve udělají a je to jejich věc. O to mi šlo. Protože tys vlastně napsal, že by ti bylo jedno, kdyby za tím stála korupce (pokud teda tvrdíš, že moje argumentace je jen na bázi korupce = korupce). Mně to rozhodně jedno není.
Já ten problém vidím asi tak, jako když zdědí můj soused peníze. Pokud by za tímto účelem tajně zavraždil dědečka, rozhodně bych s tím nesouhlasil. Nicméně spekulovat o tom, že když soused dědil a ten jeho děda se měl vlastně čile k světu a bylo tam hodně peněz tudíž tam MUSÍ být něco špatně a soused je bezpochyby vrah je s odpuštěním pitomost. Na základě toho, co si vyfabuluju v hlavě přece nezačnu před sousedem schovávat děti, aby mi je nezabil. Obdobnou logiku vidím ve tvé argumentaci o církvích i o Švarcíkovi. PŘEDPOKLÁDÁŠ něco špatného a na základě toho PŘEDPOKLADU si děláš obrázek o situaci, podle kterého se hodláš řídit. POKUD by byla v církevních restitucích korupce, tak by to bylo špatně. Ale dokud nebude existovat DŮKAZ a klidně i nepřímý, tak je podle mě naprosto neopodstatněné řešit konspirační teorie tohohle typu.
Aulus wrote: O to pravě jde - něco se udělat musí, ale to co je na stole, je jen náznak dalšího velkého tunelu (jde to totiž do fondů - proto ta naznačená kuponovka). Navíc i kdyby to tunel nebyl, získají na tom jen lidé přibližně nad 90 let, takže je to prachsprostá past na lidi. Aspoň na mě to tak působí.
To něco, co se udělalo je, že se dá majetek církvi. Tečka. Žádnej prostor pro úředníčka rozhodujícího o majetku, který mu nepatří. Žádný omezení ve správě. Je to kurec JEJICH. Fascinuje mě, že lidi, co argumentujou možnou korupcí v církvi a na základě toho jsou PRO úřednickej fond si neuvědomujou, že je přeci jen rozdíl mezi úředníkem civilním a církevním a že v katolický církvi jsou možná občas pedofilové (kde ostatně ne), ale korupčníků tam je sakra málo. Stejná věta se bohužel nedá říct o úřadech.
Aulus wrote:O tom žádná, církev by měla být oddělena. Asi jsem tě předtím opravdu špatně pochopil. Akorát si nemyslím, že ten způsob navracení je adekvátní a dobře ošetřený proti korupci, to je vše.
Možná není, ale nevidím čistší a průhlednější způsob, než prostě majetek vrátit.
Aulus wrote:Neodpověděl jsi mi na otázku. Nepopírám, že někteří uvažují v horizontu mnoha let. Mezi vysokými hodnostáři (například naší politické scény) bývá ale taky často trendem nakrást co nejvíc teď, dokud je z čeho a je k tomu prostor. Proto jsem se ptal, jestli ti nepřipadá tahle možnost pravděpodobná.
Ne, nepřipadá. Protože demokracie bohužel zvedá do výše lidi, co jim jde primárně o moc. Teokracie.... no, vlastně taky, ale nejde to tam tak rychle a ta moc je doživotní a ne jen do konce volebního období. Arcibiskup si nebude rozkrádat majetek, kterej má ve správě. Není na jakou babičku se vymluvit, není prostředník, kterej mu může koupit dům a zaplatit dovolenou, aniž by se to jeho okolí nedozvědělo.
Aulus wrote:Ano, to já nepopírám, že to tak bylo. Otázkou zůstává, jestli náhodou firma Kroll nebyla najatá právě z toho důvodu, aby Čunka "očistila". Vzhledem k předchozím důkazům a spletitosti vyšetřování a obracení kauzy, výpovědí, atd. se to dokonce zdá velmi pravděpodobné. Tobě to vážně připadá morálně čisté a v pohodě, že se z docela jasné kauzy vytřískala nevina hlavního viníka? Nicméně nemám důkazy a nikoho přímo neobviňuju, jenom nadnáším možnost k zvážení a diskuzi.
Promiň, ale tohle "nadnášení možností" je asi stejně seriozní, jako pan Déniken, kterej taky "nadnáší možnosti" o tom, že aztékové měli rentgen, protože přece by nezabili člověka jen proto, aby mu mohli spočítat žebra. "Možnost" je cokoli. A právě proto, že "možností" je nekonečně mnoho, je dobrým zvykem svá tvrzení něčím podložit. A v soudním řízení pak prokázat. Proto se nedokazuje NEVINA, což z principu nejde. Je na obžalobě, aby prokázala VINU na základě DŮKAZŮ. Ne že se vytřískala nevina, ale nepodařilo se prokázat vinu. To jsou tak elementární věci, že nemůžu pochopit, proč je musím vysvětlovat.
Aulus wrote:A na závěr bych řekl tohle:
Není pravdou, že co projde našim právem a uzavře se to jako vyřešené, je zároveň morálně čisté a v pořádku. Kdyby tomu tak bylo, je v pořádku i například Opoziční smlouva, provedení kuponové privatizace, nynější amnestie a podobně. Za mnoha věcmi, které naše zákony a lidé, kteří jimi zacházejí, překousnou a zahladí, zůstává zneuctěná morálka. Je smutné, že se čím dál víc stává pravidlem, že je mnohem důležitější to, jak se nějaká informace podá a co o ní kdo řekne, než to, co za onou informací skutečně bylo. A logika a zdravý úsudek je často pohřben pod tlakem falešných argumentů a polopravd, které někdo nastrčil tam, kde chtěl zanechat na místě špinavých rukou čistý štít.
Říkáš to hezky. A doufám si uvědomuješ, že absolutně stejný odstavec se dá napsat pro Kadla, proti Kadlovi, pro Zemana i proti němu. Falešné argumenty, polopravdy, spekulace.
Proto bych rád apeloval na všechny, aby používali ten prostor, co mají mezi hlavou a aby si nemysleli něco jen proto, že jim někdo řekne, že si to mají myslet. Nebo že to je, nebo není v módě. Aby neustále porovnávali fakta s tím, co si vymyslí a ke všem informacím přistupovali kriticky. Je možné a zcela legitimní, že budou mít na závěr jiné názory, než mám já. Důležitý je, nakolik jsou to názory jejich a nakolik jsou to názory oprávněné.