No, tak už sem se trochu uklidnil. Trochu. Je fajn, že si nějaký prachy posílal. Jestli chceš posílat něco na projekt, co má smysl, doporučuju tohle:
http://praha.charita.cz/zahranici/adopce-na-dalku/ Dáš někomu konkrétnímu něco, co ty sám si dostal jako samozřejmost a zadarmo - vzdělání.
Aulus wrote:
Které opravdu bohaté lidi máš teď na mysli? Kolik z nich je ochotno se skutečně vzdát třeba víc jak poloviny svého výdělku kvůli chudým? Kolik z nich (například u nás) finančně nepodporuje politické strany, aby potom reprezentovali jejich vůli a schvalovaly zákony výhodné pro ně a ne pro lidi, kteří je zvolili? Já nepopírám, že slušní mezi nimi jsou, ale rozhodně jich není většina ani polovina. A to je bohužel smutné.
Vem si libovolnýho herce, libovolnýho (multi)milionáře a zjistíš, že dávaj na charitu opravdu slušný částky. A na projekty, který podle nich k něčemu jsou, jako třeba lety do vesmíru. Kolik z nich z náš osobně a u kolika z nich předpokládáš, že jsou to šmejdi jen a pouze na základě toho, že maj majetek (moc) a že o nich někdo něco hnusnýho napsal?
Aulus wrote: Nedostane pokutu. Pouze podpoří ze svých zdrojů ty, kteří jsou ekonomicky méně úspěšní. K tomu by to přeci morálně mělo dospět, ne? Sám jsi to napsal. Tak v čem je problém?
Problém je v tom, že proč by se měl snažit bejt úspěšnej? Proč nevynaložit menší úsilí a nenechat se ze systému dotovat, místo aby do něj přispíval? A jak napsal Jon, je sakra rozdíl něco dělat, protože si k tomu morálně dospěl a mezi tím, když tě někdo přinutí.
Aulus wrote:To já vím. Ve výsledku má ale firma nějaký obrat - pokud se jí nedaří, logicky by se rovnoměrně měly snížit platy zaměstnanců i šéfů. V případě, že podnik prospěruje, mělo by tomu být naopak. Jak sis ale určitě všiml, takhle to nefunguje.
Opět, u soukromý firmy si majitel nechá tolik, kolik chce. Je to JEHO firma. A je to jen a pouze JEHO věc, kolik se rozhodne platit svejm zaměstnancum. Když se jim to nelíbí, nemusej tam pracovat, můžou jít jinam. A jo, dobře sem si všim, že když nastoupila krize, tak třeba takový HP, aby nemuselo propouštět lidi, tak snížilo plošně platy o 10%. Šéfům ne. Těm je snížilo o 20%.
Aulus wrote: Pokud se podniku daří, cena práce zaměstnance na trhu práce se nemění a ten proto bere téměř pořád stejně. Naopak vedoucí firmy si může plat mnohonásobně zvýšit. A to i přesto, že na tom, že se podniku dobře daří, se podíleli všichni.
Jistě. Zaměstnanec na standardní pozici má plat pořád stejnej (+- prémie). Je to jeho jistota a odpovídá to tomu, na kolik má podíl na celkovym výkonu firmy. Šéfové, který maj jako odměnu třeba akcie podniku a který maj přímej vlviv na to, jak se podniku vede, ty maj odpovídající ohodnocení. A když dokáže schopnej manažer zvednout zisk podniku z jednoho mega na deset mega, proč by kurnik šopa neměl třeba ten jeden mega dostat on? Co brání KOMUKOLI touhle cestou jít? Já ti povim co. Schopnosti. Jo, fakt, člověk potřebuje taky štěstí a známosti taky nejsou k zahození. Ale co myslíš, jak dostaneš kontakty? Tak, že se snažíš. A tim nemyslim zvát dotyčný na pivo. Lidi musej vědět, že seš schopnej. Když se neumíš prodat, tak je to, jako bys nebyl.
Aulus wrote:Rozhodně netvrdím, že by všichni měli mít stejně, ale ideálně by měl poměrový rozdíl platů zaměstnance a zaměstnavatele zůstat stejný (tedy z 40 tis ku 10 tisícům třeba na 80 tisíc ku 20 tisícům). Pokud by to bylo takto, je vše v pořádku.
Proč? Jakej je důvod? Jaký na sebe zaměstnanec bere riziko? Musí se starat od nevidim do nevidim, nebo si odpíchne svejch osm hodin a nazdar? Že cítíš, že to není "morálně" správně je sice hezký, ale proč by neměli lidi dostávat takový peníze, jaký si zasloužej? A že si je zasloužej je určený tim, že jsou jim to nějaký jiný lidi ochotný platit.
Aulus wrote:Pozor, já to neakceptuji, jen jsem ti popsal, jak to chodí. A věř tomu, že ne každý v téhle zemi je na tom tak dobře, že si třeba nabídku brigády na černo může dovolit odmítnout.
Vidíš a třeba já vidim mnohem větší prostor ke zlepšení majetkovejch poměrů státu ne zvedání sazeb některejm, ale primárně odstranění leváren, ať na jakýkoli úrovni. Odstraň práci 100 000 lidí na černo a nestačíš koukat, jhaký máš najednou příjmy do státní kasy.
Aulus wrote:Souhlasím s tím, že třeba dráhy by se měly zprivatizovat. Ale co se týče soukromých škol, tak tam souhlasit nemohu. Vzdělání by se podle mě nemělo stát jen vymožeností pro ty, kteří si ho budou moci dovolit. Musí být i nějaké státem garantované, jinak dojde k situaci, kdy se dítě ze sociálně slabé rodiny nebude moci dostat na dobrou školu, protože pro jeho rodinu bude moc drahá. A navíc - podívej se na úroveň většiny soukromých škol u nás, je to děs a hrůza.
Proč by měl stát zakazovat soukromý vzdělání? Proč je špatně, že někdo může zaplatit za lepší služby? Na většině soukromejch škol je stejně možnost získat stípko pro ty nadaný, takže ty finančně movití přispívaj i na vzdělání těm chudším. Fakt nevidim, kde je problém. Aby někdo nemohl mít lepší vzdělání, než někdo jinej?
Aulus wrote:Já jsem ochotný slevit ze svého pohodlí a pokud jsem se tě dotkl, tak se omlouvám. Ale zastávám názor, že jediná cesta k celkovému zlepšení, je změna systémová.
Taky jsem slušně nasraný tím, jak jste mě tu během pár chvil dokázali očernit, aniž byste o tom, co jsem udělal, něco věděli. Každý má svou cestu jak pomáhat potřebným a ne každý musí posílat peníze zrovna na humanitární fondy. Pokud je podle vás každý člověk, který tohle konkrétně nedělá, špatný, tak je mi vás líto.
Pokud ti připadám Kokosáku vážně tak ubohý, tak jsi mě vážně docela urazil a zřejmě i podcenil. Odsoudit člověka je zjevně jednodušší, než jsem si myslel. Vidím ale, že se tu vážně nemá smysl snažit přijít s čímkoli konstruktivním, protože tu na člověka jen naházejí bahno.
Jo, vypěnil sem zbytečně. Nezasloužil sis to a omlouvám se ti.