Docela zajímavá diskuze.
Přidám trochu do mlejnku:
1) O změně přesvědčení rozhoduje DM. Bohužel za A) DM není 24/7 ve hře a za B) i když je tak není schopen sledovat všechny.
Tato skutečnost defakto zamezuje DM adekvátně posuzovat přesvědčení dle odehraných hodin, ve kterých se něco stalo, protože jich 99% DM neviděl.
2) Úpravy přesvědčení DM běžně dělají
Během Q kdy se něco děje, nebo když vidí u PC nějakou činnost která neodpovídá přesvědčení charakteru...
Dokonce se posouvání bodů přesvědčení řeší na DM fóru.
3) Jsem zastánce hraní charakteru takového, jaký jsem si na začátku vybral hrát.
Hraju Dowa chaotic-evila? Tak ho tak prostě hraju. Hraju zákoně hodnýho paladina? Tak ho tak prostě budu hrát.
Obecně vzato je systém přidělování bodů přesvědčení v NWN dost zkreslující, pokud by všichni hráli charaktery tak jak je uvedli v životopisech tak se tu teď nemáme o čem bavit že...
4)
-darkvision- wrote:Vem si že ted je ve hře 27 hráčů - což je 27topiců .. předpokládám, že každej hráč by měl jen jeden topic, nebot kdyby měl topic/postava, tak při prumeru dvou postav na hrace jsme na 54topicích, nemluve o tom, že nekdo jich má více.
Tady je problém že těch hráčů "teď" je možná jen 27... Právě jsem počítal herní životopisy a dostal jsem se ke 250 životopisům ve kterých samozřejmě nejde nic filtrovat ani nějak usnadnit hledání, prostě hledáš tak dlouho dokud nenajdeš. Čili na systém dopisovaní osobně asi nebudu chtít kejvnout, protože hledat každej den ve 250 topicích abych tam nakopíroval PM taky není zrovna časově OK.
5) Vážím si všech teorií i nápadů, ale suma sumárum mi prostě přijde nejjednodušší a nejefektivnější přímá metoda - postaru.
Tedy hrát svůj charakter tak jak se má, tedy podle přesvědčení, které jsem ji na začátku sám vybral.
Pokud mě okolnosti donutily hru charakteru změnit a opravdu nemohu hrát svůj charakter podle původního přesvědčení a vypadá to že si toho žádný DM za několik měsíců nevšimli - ano, tady nastupuje cesta pošťákovat PM. Snažím se schválně vyzdvihnout onu pointu, tedy že holubníkovat s přesvědčením je prostě divný a hýbání s ním by mělo být opruvdu jen v naprosto do nebe volajících či velmi ojedinělých případech případech.
Právě dobrá hra přesvědčení dělá hru obtížnější a RP je tak RolePlay v pravém slova smyslu. Hra často svádí vyřešit cokoliv "jednoduchou" cestou, nebo tak jak bych ji asi vyřešil "zrovna JÁ", ale dobré hraní charakteru by mělo vždy začínat otázkou: Jak by na tu situaci reagovala má postava? Jaké hodnoty vyznává? Jaké má priority?
Pokud se hraje charakter takto, nikdy nebudete řešit otázku změny přesvědčení ba dokonce na vás po Questu ani nevybafne hláška že jste obdrželi +10 ke zlu....