OneIceOne wrote:černý vlk wrote:pravidla o rozdávání expů a o DC po smrti jsou zbytečné. Sám DM přece ví, jakou smrtí postava zemřela a podle toho spoluhráčům dovolí mrtvolu "oživit" nějakým healem. A rozdělení expů odhadne podle počtu odehraných hodin, náročnosti questu a způsobu splnění daného úkolu
Průhlednost a pravidla dělají pořádek. O rozdělení zkušeností nakonec intuitivně rozhoduje DM, ale je dobré rámcově vědět, zda mohly ony zkušenosti být. Hráče to může přivést ke zlepšení hry. Proto určité rozmezí.
já to beru, asi není špatné ten rámec určit předem, ale pro mě to nejdůležitější, co očekávám od hry ze strany DM, je zábava, individuální přístup, spravedlnost a motivace. Pokud tam není jen jedna z těch složek, může být rámec pravidel ze začátku perfektní a stejně nebudu mít chuť se něčeho zúčastnit.. Ono totiž na každou situaci se dá pohlížet jinak, dám příklad přístupů:
zlá postava prochází lesem a vidí, jak někdo bojuje.
1) Může z invisu seslat ochromení a pak pomocí přítelička nemohoucí postavu zabít. Je to pro zlou postavu logické, je to ospravedlnitelné (nemá v noci co chodit po lese). Nedá se nic vytknout zlé postavě, že? A přitom to je (nejen pro mě) chyba. Takové jednání působí frustraci...a lidi hrají hru aby se co? Bavili (prožívaných rizik i bez takového jednání má na Thalii habaděj)
2) I když je zlá postava třeba slabší, přepadený by to nevěděl, proto se to dá sehrát krásně, aby se bavily obě strany. Pocit bázně, strachu, úzkosti...ale bez frustrace.
Individuální přístup a spravedlnost při questech. Je spravedlivé přistupovat k postavám individuálně? Ano, vždycky. Příklad: DM se rozhodne strhnout XP postavám, za nelogické chování. Když by zvolil paušál třeba 1000 XP je to nespravedlivé, protože postavy na různých levlech tu ztrátu vnímají jinak (trvá různou dobu než taková postava xp nabere). (To samé tady platí s relevelem postavy. Všichni mají stejnou možnost...polovinu levlu, max 10. je to spravedlivé? ne, jen se to tak tváří). A takových otázek v přístupu je celá řada. Proč to píšuM Protože při questech se to všechno projeví. Být autoritou (ať už v životě nebo na Thalii jako DM) je VELMI těžká úloha, protože čím větší atoritativní pozice, tím větší povinnosti člověk má..a odpovědnost.
Takže ano, questy? Huráááá, to je super, že se tu někdo ze svého volného času rozhodl věnovat se druhým..jen, má to svá ALE