Shaman88 wrote:davidsoft wrote:Můj názor je takový, že
spells.2da se vyjadřuje k tomu, zda je drakova aura útočná akce, velmi jasně:
Code: Select all
Label HostileSetting (...)
(...)
412 Aura_Fear_Dragon (...) 1 (...)
(...)
http://nwn.wikia.com/wiki/Spells.2da_(contents)
Souhlasím ale s tím, že to neodpovídá na otázku, zda se to v time-stopu smí a zda hráč zodpovídá za summona své postavy.
Tohle je jen systémová informace která se používá k tomu aby ta aura fungovala správně.... jinak to nemá žádnou vypovídací hodnotu.
Podle
http://nwn.wikia.com/wiki/Spells.2da:
HostileSetting -- Value 0 (false) or 1 (true). Determines whether a spell is considered hostile when being cast on other creatures. Přeloženo překladačem Google:
Určuje, zda kouzlo je považován za nepřátelský, pokud je obsazení na jiných tvorů.
Spells.2da obsahuje (ve verzi, o které si myslím, že se na Thalii používá) téměř 840 spellů. Je pro mě nepředstavitelné chtít po Týmu, aby se vyjádřil ke všem 840 akcím, zda jsou považovány za útočné. Sloupec
HostileSetting ve
spells.2da mi připadá ze všech systémových veličin nejblíž tomu, co bych intuitivně považoval za hranici mezi útočnými a ostatními akcemi. Nemyslím, že je to
jen systémová informace. NWN hrajeme v určitém systému a veličiny tohoto systému nemůžeme ignorovat s odůvodněním, že jsou to "jen systémové informace, aby to fungovalo správně". Jsem tedy přesvědčen, že v případě akcí,
ke kterým se Tým nevyjádřil, by se měli hráči při rozlišování útočných a ostatních akcí řídit podle hodnoty ve sloupci
HostileSetting.
Zde jsou nedostatky, které jsem na svém tvrzení objevil:
- Dodatečně mi došlo, že nepřátelská akce není totéž, co útočná akce. Lze si představit nepřátelskou akci, která není útočná.
- Pokud by se teze z nwn.wikia.com interpretovala doslova, znamenalo by to, že v případě, kdy sesílatel sesílá spell sám na sebe, což je tento případ, nelze tuto hodnotu použít, protože má význam pouze v případě sesílání spellu na jiné bytosti.
-darkvision- wrote:Milý davídku, pokad souhlasíš s tím, že to útočná akce je, tak si prosím přečti pravidla. Pokad budeš znát i pravidla, budeš vědět, že útočné akce se v timestopu dělat NESMÍ.
Ps. Kdyby hráč nezodpovídal za summona své postavy, tak kdo tedy? Rejty snad?

V pravidlech (
http://thalie.pilsfree.cz/forum/viewtop ... 902#p73902) se píše, že v timestopu se nesmí provádět žádná útočná akce. Zároveň se tam ovšem píše, že boostění sebe nebo jiných PC se v timestopu smí. Pokud je útočná akce součást boostění, vychází mi výklad pravidel nejednoznačný, proto se nekloním ani k tomu, že se taková akce v timestopu smí, ani k tomu, že se nesmí.
Shaman88 wrote:Dračí aura není útočná akce... hráče ale efekt který má vyvolané npc v základu.
Souhlasím s tím, že dračí aura není akce hráče, protože vyvolaný drak není hráčem ovládaná postava (PC). Pokud však hráč za svého summona zodpovídá, je to podobný případ jako když chovatel vypustí psa a ten někoho pokouše. Je za to zodpovědný chovatel, i přesto, že sám nikoho nepokousal a třeba k tomu svého psa ani nenaváděl. Stejně by měl být hráč zodpovědný za vše, co jeho summon provede, protože má vždy možnost summona nevyvolat či okamžitě odvolat.