Ač nejsem milovníkem sérií, tak přesto mohu doporučit trilogii
Svět bez bohů (Zrození zimy, Dědic klanu, Pád thanů) od
Ruckley Brian.
Varování - jedná se o docela temnou fantazy, nic pro plyšáky (ano Molly, nic pro plyšáky

). I když první díl vypadá jako "pouhá" mlátička, kdy Evil horda jde zbít Good hordu...změní se to

, změní
...a vy krvelační čtenáři nebojte, hordy se mlátit nepřestanou až do konce série...jen ta pachuť krve už nebude taková jako na začátku
.
Co jsem ocenil:
1) ELFOVÉ!! V té knížce jsou ELFOVÉ (sice se jim říká
kirininové, ale jsou to ELFOVÉ!!). Žádný lidi s dlouhejma ušima, ale ELFOVÉ!! Nelidská, cizí, "alienská" rasa, co se s lidma moc nese...eee... *odkašle si* ...rasa co udržuje svoje tradice a hrdost, jsem chtěl říci.
2) zajímavě vykreslený postup "šílenství/osvícení" jednoho půlelfa (moc jich tam není, určitě poznáte, kterého jsem myslel

).
3) ...a spousta dalšího

, co bych v podobném typu literatury nehledal.
Na co jsem si "musel" zvyknout:
1) přeskakování mezi jednotlivými "liniemi" (knížka proplétá několik dějových linek). Ne že by to bylo "špatně", ale přišlo mi, hlavně na začátku těch linek "až moc" na moji pozornost, pak sem si zvykl

.
2) občas jsem si říkal "bylo to nutné?", případně "proč se probohy zachoval/a takhle?" a pak jsem si uvědomil, že stejný způsob chování, myšlení postav je převzatý z "naší" historie-současnosti(!) a jen to moje "oči nechtějí vidět".
EDIT after Gladiator: Ano, ta trilogie je ukončená, celistvá, kompaktní
Síla tě osvobodí! - Sithský kodex, 12.12.2011 (TOR-preorder)
Bylo to peklo! - Error 37, Error 3005, Error 3007, 15.5.2012 (Diablo3)
Až s vámi skončím, nebudete věřit vlastní mysli! - Mesmer, 28.8.2012 (GW2)
Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ)
Tento rok bude začátek konce. -
neznámý vojín