Po přečtení všech výše zmíněných návrhů bych si dovolila taky přispět, snad ne úplně od věci. V mnohém se bude můj názor shodovat s tím, co už zaznělo, ale aspoň je snad vidět, že si to myslí více lidí.
Vzhledem k tomu, že tady zatím jsem cca 3 měsíce a nemám srovnání s žádným jiným RPG světem, bude ten názor oproštěný od zbytečně vedlejších vlivů a třeba i aktuální.
Když jsem přišla na Thalii, prvotní dojem, co jsem získala, bylo jakési místní a priori dogma (získané z reakcí hráčů, ne Týmu), že:
a) postavička přichází na svět s holou zadnicí a jako nevítaný prvek v rámci většinové společnosti - Fajn, řekla jsem si, že přeci jen hra na postavy (ten pojem "hrdinové" mi moc zavání lesklou zbrojí a zabíjením draků) spočívá v nějakém tom růstu, který bude nejlépe viditelný, když začne od nuly.
b) najednou se přidává tvrzení, že prý nikdy nic nedokáže a vše je marné - Fajn, dám tomu volný průběh a uvidím sama.
Nevidím tu situaci až tak černě. Dostala jsem nabídku zapojit svoji postavu do jedné guildy a z pohledu hráčky mě to samozřejmě potěšilo, protože čím větší
provázanost postav na sebe, tím (podle mého skromného názoru) lepší, zajímavější a kvalitnější hra. Když jsem se ale vžila do postavy, uvědomila jsem si, že pokud by ona sama měla založit nějaký spolek, určitě by nebyl podobného ražení a jeho hlavní účel pro ni samotnou není moc "chytlavý", takže jsem s díky odmítla. Tolik asi k tomu, proč sama nejsem zapojená do žádného spolku postav, přestože postavička má celkem předpoklady i motivaci "někam patřit".
Je škoda, že guild - vzhledem k počtu hráčů/postav - není až tak mnoho. Odvoláváte se na jiné podmínky, než jaké byly "tehdy dřív", ale u mnoha postav vidím, že jsou rovnou raději hrány jako solitéři a individualisté, u kterých si dokážu jen s velkou dávkou fantazie představit, že by se byli ochotni sdružit pod jednu myšlenku a
komunikovat spolu jak na OOC hráčské, tak IC postav. rovině.
Nemluvím samozřejmě o všech, těžko bych tohle mohla tvrdit o aktivních členech existujících guild. A prosím, vyvraťte mi někdo tento subjektivní názor, budu za to ráda!
Možná by nebylo od věci (jak už zaznělo) dostat od DMek nějakou inspiraci a tip na to, co by osobně ráda ve hře viděla a s čím by je i
bavilo pracovat.
Když se někdo určitého nápadu chytne a začne si k němu hledat parťáky, o to lépe. Taky zaznělo, že guilda potřebuje nějakou jednu vůdčí osobnost, která bude udávat směr, vyřizovat základní komunikaci s DM... něco mezi šéfem a tiskovým mluvčím, chápu-li to dobře. V akváriu plném rybiček - solitérů to je těžko, ale zase narážím na svůj názor o sólovosti postav a doufám, že mi ho vymluvíte někdo.
K tomu, jestli přijímat PC postavy do NPC společenství; myslím, že nevyhnutelnou podmínkou takového zapojení je vložený čas některého zaštiťujícího DMka, které hráče navede jistým směrem, povzbudí je k tomu, aby si mezi sebou vytvořili nějakou základní hierarchii a... voilá, máme z toho ve výsledku PC guildu zaštítěnou některou NPC organizací, která se shoduje v cílích a zvládá se o sebe postarat i sama bez vodění za ručičku.
Ke stejnému výsledku jde dojít i nejprve založením spolku čistě v rovině postav a následným sdružením se pod NPC organizaci (i když tady se můžou hůř trefovat do vkusu oné NPC organizace), do Říma vede mnoho cest. Druhá je delší, ale zato prokáže, že jsou hráči
schopní své role v rámci guildy uhrát.
Jde o subjektivní a ne příliš konkrétní názor, ale snad nápomocný.
Byla bych ráda, kdyby se stávající vakuum někam posunulo, udělalo by to svět zajímavější.