hraji tu chvíli kněze a chtel jsem napsat pár připomínek a postřehů k omezením kouzel a dalším věcem. Pokud na to je forum v jine casti, maznu to a presunu tam.
Problémy budou vysvětleny na příkladech, kde je to nejnázornější.
1. Problematika již starých NWN - některá kouzla jsou svým nastavením jen na počet
Deskripce problému - 5 level kouzla Monstrous regeneration dokaze na mém desátem levelu vyléčit 10/2 * 3 = 15 životů v pěti kolech - konkurenční kouzlo maga firebrand (nevím přesné nastavení) je pravděpodobně schopno vzít za jedno kolo 10-15 násobek. Kouzlo leceni na 4 stupni je take daleko účinější.
Návrh řešení - i takováto kouzla by měla projít revizí - v tomto případě by stačilo prodloužení trvání na x násobek doby (5 kové koutzlo by postupne klidne 50-100 HP vyléčit mohlo - neléčí hned, ale v kolech.
2. Oslabení kouzel kněze - ne zcela správný způsob oslabení kouzel
Deskripce problému: tak jsem si namemoroval kouzlo magic weapon a těšil se na + 3 do útoku. Jasně že jsem se spletl.. Jedná se o 4-level kouzla, přesto mi s mojí 1kovou zbraní dá +1 do utoku a +1 do dmg na několik minut. (to by nebylo špatné, kdybych nemel srovnání s podobnými kouzly mága, i jinými kouzly kněze - i když tam už se nehledá dobre - stoneskin je magovske a neviditelenost na vyšším taky
koncepce DND je v tomto od začátku nastavená tak, že i slabá kouzla neustále posiluji s rostoucím levelem - kouzlo síla je na třetím úplně nanic na 10 skvělé kouzlo atd...
Návrh řešení - růst kouzel s levelem sesilatele výrazne omezit - magic weapon by mělo +1 za tři levely sesilatele až do bonusu +3 a nikdy více - takhle nebudu muset čekat na 20 level, abych to kouzlo mohl použít a bylo k něčemu..... a vy nebudete na základe několik hunterů posuzovat všechny.
3. Teamová hra aneb NWN Thalie
Deskripce: Byl jsem v podzemi s dvema relativně silnými mágy a jedno z nejtěžších míst jsme prošli za několik minut jako švihnutím kouzelným proutkem, nutkno podotknout že jsem jim kryl záda maximálně klením
Pokud dva mágové dokáží projit jeden z nejtěžších dungů v podstatě bez ztráty kytičky a potřeby jiných povolání, domnívám se že to není správně pro teamovost hry.
Příklady:
1. Familiar (má to více životů než hráčská postava o par levelů níže a v útoku jsem si připadal poněkud trapne vůči nim) - proč by měl mít mág summona na "zavolání" v síle skoro wara? - toto odstranuje potřebu se s nekým spojovat
Řešení - summon bude jako pomoc na prvních úrovních - potvůrka, která bude mít 15 zivotů a bude mágův přítel, ne stroj na zabijení (asi bych podobným způsobem posltupoval při oslabení i všech summonů, aby se mágové museli dávat do kupy s wary, zloději a naopak)
No dál psát nebudu, myslím, že moc lidí se nedostalo až sem.....
Asi jsem to zapoměl dodat, ale odvedli jste mimochodem velkej kus práce dobrým směrem, píšu jen postřehy.
Díky za zamyšlení....
Ještě malý edítek: omzení síly itemů vedlo k výraznému oslabení wara proti mágovi/knězi (argumentaci si doplnte sami)