Shaman88 wrote:
Klidně at jim dají amnestii... vadilo by mi to u recidivistů, u tunelářů mě je to jedno.
A to je přesně ta výrazná role prezidenta, o které jsem psal. Klaus podporuje, možná nevědomky, takovejhle nihilismus, jako je tvůj (nic proti nihilismu, jsi WB

) tím, že morální hodnoty nevyzdvihuje a sám neztělesňuje. Takže ve výsledku je i "normálnímu člověku" jedno, že stovky policajtů a státních zástupců div nevyplivly duši pro nic za nic, a "normální člověk" prostě ztrácí smysl pro základní společenkou spravedlnost.
Přesně, jak přibližně tak nějak říkal Havel:
Člověk potřebuje prezidenta, který mu bude opakovat, že se krást nemá. Ne proto, aby snad člověk vážně nekradl, ale aby měl tu zásadu, že se krást nemá, potvrzenou.
A ad pravomoci: Já to nevím, ale jmenování těch lidí, jak jsem říkal (Ústavní soud, národní banka...), je podle mě prostě setsakramentsky důležitý záležitost. ČNB ti rozhoduje například o upravách měny, jako je devalvace, čili o tom, za kolik "normální člověk" nakoupí. Ministr financí se stará "jen" jako účetní o státní rozpočet - tihle lidi rozhodnou, kterým směrem se vydává celé hospodářství. A předávání metálů se tě třeba taky může týkat.
PS., edit: Zase, než jsem to stvořil, minulo pět příspěvků...jdu si pustit něco pěkného....třeba plyn. čistá slovní rádobyhříčka, bez politického kontextu.