Aulus wrote:
A co Union banka, IPB nebo Sazka? Já jenom jestli dobře chápu to, že tyhle případy jsou výjimky.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Investi%C4 ... 3%AD_banka
http://cs.wikipedia.org/wiki/Union_banka
Fakt to stačí dát do wiki.
Edit: krach nerovná se tunel.
Sazka je taky krásnej případ. Ale pozor, zmršený investice a prosranýho projektu. Dělal sem s člověkem, kterej tam dělal. Zodpovědnej manager byl absolutně neschopnej a jeho neschopnost stála Sazku projekt a nakonec vedla ke krachu firmy. Tolik k nutnosti schopných managerů
Aulus wrote:
Já s tím souhlasím. Pořád si ale myslím, že stav, kde 5% má 90% a 95% má 10% není dobrý a bohužel to k němu nebezpečně spěje. Proto si myslím, že je potřeba se pohnout dál. Otázka je jenom kam dál.
Inu, jak si řekl někde výše, kritizovat umí každej. Všichni ví, že demokracie není ideální systém. Všichni ví, že kapitalizmus není ideální systém. Jen sou z různejch důvodů zatím to nejlepší, co vymyšlený bylo.
Aulus wrote:
Možná tě špatně chápu, ale mi nejde o celkovou životní úroveň nebo o skutečnou cenu vody. Já chápu, že je díky nutnosti čištění a uchovávání + rozesílání vody její cena vyšší, než pár korun za kubík. Pořád si ale myslím, že takovéto základní věci by měly být placené z daní.
Opět, krásná teorie s dírou jak prase. Voda totiž není zadarmo. Aby ti začla týct z kohoutku, stojí to dost peněz. V momentě, co by tě to nic nestálo bys neměl motivaci vodou šetřit. Stát by platil za obrovskou spotřebu vody a za chvíli by jí už ani dost nebylo, protože poptávka by s nulovou cenou prostě neměla hranici. O tom, že celosvětově je nedostatek pitný vody nemluvě. Stejný to je třeba s těstovinama pro chudý zadarmo. Teorie je to hezká, nakrmíme chudý, nikdo nebude hlady. V praxi to nefunguje. Co třeba fungovalo, byla hladová zeď Karlíka čtyřky. Státem dotovanej projekt vygeneroval spoustu pracovních příležitostí, nastartoval ekonomiku a chudý nakrmil. Dávky ekonomiku tluměj. Podpora investic posiluje. Je to fakt jednoduchý. "Dej muži rybu a nasytíš ho na den. Nauč ho rybařit a zasytíš ho na celý život".
Aulus wrote:Možná to opravdu udělám. Hlavně proto, abych nebyl za blbce, když budu o něčem podobném diskutovat a neskončil udolán argumenty, na které nebudu vědět jak odpovědět jen kvůli neznámým pojmům.
Já sem to vystudoval proto, že je to zajímavý. A člověk jen tak mimochodem získá slušnej start na trh práce
Aulus wrote:I tak si ale myslím, že na 90% podobných diskuzí stačí zdravý selský rozum.

Je to jako s filozofií. Není to o tom, že bys to nedokázal vymyslet. Jde o to, že tyhle myšlenky, co prezentuješ, nejsou nic novýho. Zkoušelo se to, nefunguje to. A stejně jako u ostatních měkkejch věd neexistuje jedna pravda, která by se dala teoreticky dokázat. Bohužel se ekonomický teorie testujou v praxi a pak to někdy dopadá dost blbě. Protože, co se zdá na papíře jako dobrej nápad zhapruje kvůli něčemu, na co nikdo s tím selským rozumem nepomyslel. Ale všichni si pak vezmou z toho průšvihu příklad a udělaj opatření, aby se pokud možno neopakoval. Evoluce ekonomickýho systému. Je to fakt zajímavý. Třeba taková role centrální banky. Proč je důležitý, aby byla nezávislá. Proč členy jmenuje prezident. A proč by měl prezident bejt slušnej a rozumnej člověk spíš, než ledoborec prosazující svoji agendu