Shifter wrote:pak jiste vis, ze serm neni jen o machani mecem a sekani koncetin. Nevenoval jsem se tomu tolik let jako ty, takze se ve vedomostech tezko muzu rovnat, ale neco za sebou taky mam. Tvrdit ze mecem nikoho nedorubes do bezvedomi je blbost. I kdyby neslo nic z toho co bylo psano, tak bezvedomi nenastava pouze po rane tupym predmetem do hlavy...
Kazdopadne se bavime o hov**, raci toho nechme.
nevím, jestli to můžu takhle paušalizovat, jako to děláš ty. hlavně, boj není moc o šermu

to bylo to hlavní co jsem se naučil.
pokud se týká meče (a všech ostrých zbraní) hlavní součástí onoho rituálu, kterému můžeme zjednosušeně říkat šermířský souboj, je HROZBA. Hrozba spočívá v možnosti, že ostrá čepel poraní tělo protivníka. této hrozbě se protivník snaží vyhnout a sám používá tutéž hrozbu (a snahu ji prosadit) v souboji, z čehož právě vzniká konkrétní průběh s fintami, úkroky, parádami atd.
HROZBA může být samozřejmě různě modifikována. Pokud šermuji tupým mečem (jako při historickém šermu) pak je hrozba zmírněna (i když ne zcela potlačena) a soupeř, který je zde ovšem mým partnerem, nicméně redukci potlačuje tím, že se snaží vnímat hrozbu jako reálnou.
těžká zbroj, jako plné pláty, hrozbu také velmi účinně redukuje, neboť výrazně zmenšuje plochu, která může být ostřím poraněna, což umožňuje člověku ve zbroji bojovat mnohem efektivněji (obvykle předváděné souboje lidí v plátech jsou nepříliš reálné, protože oni před tou čepelí ve skutečnosti neuskakují - nemají proč), ignorovat větší část hrozby a sám efektivně provést protiútok.
samozřejmě, pokud se mi podaří v souboji dosáhnout výhodného postavení pomocí hrozby ostrou čepelí, mohu se pokusit udeřit naplocho. ALE:
- je to změna úmyslu, která mne zpomalí
- meč se pohybuje mnohem efektivněji, když protíná vzduch ostřím a ne plochou
- je to změna rytmu
- proti kvalitnímu soupeři si to nemohu dovolit (pokud nemám k dispozici jiné faktory snižující jeho HROZBU, např. těžkou zbroj)
bojovat efektivně naplocho proti rovnocennému soupeři s rovnocenným vybavením není příliš reálné.
samozřejmě, do bezvědomí lze dostat soupeře tak, že ho sekneš a on ztratí vědomí krvácením. ale to bychom už hodně rozvažovali systém - v podstatě všechny ostré zbraně by měly mít efekt Blooded, že krvácícš dokud se neošetříš atd.
ale jinak máš pravdu, je to zbytečná debata. tvůrci si to nějak rozhodli, já jsem napsal, jak bych to považoval za rozumné já, oni si to zváží a nějak se rozhodnou. Tečka.