"Pro účely tohoto výzkumu se pojmem videohry myslí jak hry na domácích a handheld konzolích, tak i hry na PC a mobilních telefonech." Ale teď koukám, že to není tak tak dobře vidět, jak by mohlo být.
Rodič 1 a rodič 2 by měli dohlédnout, aby polička s hrami dětí obsahovala rovnoměrný počet genderových hlavních hrdinů, a zastupovala všechny národností a etnické celky, vykreslené pozitivně?
Jinak ve spoustě her (co hraji já) mi to příjde nemožné, a po právu. Kdyby crusader kings 2 vyobrazoval Evropu desátého století, jako místo kde nepanuje násilí, všechny země mají rovnoměrně genderově rozdělené vládce(vládkyně), a všechny národnostní a etnické celky jsou si rovny. Tak si takovou ptákovinu prostě nekoupím .
Vyplněno. Spousta otázek je roztomile formulovaných. Bude tam hodně místa pro tvůrčí interpretaci dat.
Např. na ,,Hry, které hraji, znázorňují národnostní a etnické menšiny v pozitivním světle." můžu odpovědět ano, ale zároveň bych mohl odpovědět ano na: ,,Hry, které hraji, znázorňují národnostní a etnické menšiny v negativním světle.". Protože dohromady to znamená, že hra zobrazuje menšinu komplexně.
Jenže ta otázka je tam jen jedna.
Neaktivní a nezasahující do vývoje. Pouze nouzový support pro WB/DM. *********************************************** Les jambes en l'air, comme une femme lubrique,
Brûlante et suant les poisons,
Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique
Son ventre plein d'exhalaisons.
Též vyplněno, ale zaráží mě, že se tyhle gender věci tahají už i do her.
Připomíná mi to pak rytířky, mouřeníny a cosi z moskevského knížectví v průvodu krále Jana na Znojemském "historickém" vinobraní a aby se nikdo nedotkl nikoho, tak se tam v klidu vyskytnou i landsknechti v plné parádě (sic!)
Ačkoliv v tomto případě to nejspíš nebude genderová, nýbrž ignorantská záležitost.
Vyplněno. Ten dotazník jako kdyby ani nebyl pro hry.
Co je to ve hře obvykle národnostní menšina nebo etnikum? Když už je ve hře vyobrazená společnost blízká lidské, tak často ani národ neobsahuje. Národ je poměrně novodobá věc, hry se leckdy zabývají obdobím, kdy národy v moderním pojetí nebyly.
Stejně tak to etnikum. Elfové, trpaslíci, orci, víly a podobně nejsou jiné etnikum, ale jiná rasa nebo rovnou jiný druh, případně to jsou rovnou různá magická stvoření a podobně. A těžko říct, že třeba ve fantasy nebudou některé rasy / druhy / etnika vyobrazena v negativním světle a jiná v pozitivním, když klasické fantasy je na tom přímo založeno.
Dál jsou tam otázky, zda hráč zažil obtěžování kvůli svému genderu a podobně. A zároveň otázky, zda tvůrci her dávají dost prostoru postavám různých genderů. To obtěžování se myslí ve hře - jakože postavy hráčů a nebo ta otázka míří na šikanu přímo mezi hráči? Jak by se hráči dozvěděli o genderu jiného hráče, pokud se zrovna nebudou setkávat v realitě? Obtěžování ve hře - není obtěžování hráče, ale obtěžování postavy hráče a to je přímo částí RP třeba na Thalii nebo v jiných prostředích z fantasy / historie.
Jsem celkem zvědavý, jak bude ten dotazník ve výsledku interpretován. Dej sem pak prosím odkaz na svou práci.
Půlork BU, bývalý šampión arény. BU! UGHR!
Tiefling Merakh a Amadeo Crowley. Aasimar Auriel. Hakavarn Skall Ocellom. Drow Nadas a Malzar Zau'ndar. Elf Melron Sil Naril, hobit Peranoel Thoris, lidé Ramon a Adrian Bach, Taranis a asi dvacet dalších. .o)
Aktivní, kontaktovat kvůli: záseky, questy, aréna a dění v Kel A Hazru