kde jsem se vzal, tu jsem se vzal, po dlouhých letech hraní na zahraničních persistentních světech a více než dvouleté odmlce jsem vskutku neočekávaně narazil na Thalii a okamžitě jsem se pustil do oprašování krabice se hrou.
Rád bych se podělil o pár postřehů, které jsem nasbíral během prvního dne vztekání a následného sladkého začátku hraní na tomto serveru.
Začnu s kolečkem stahování potřebných haků a souborů. Tady jsem setrval jen díky potřebě provětrat svou fantasii. Ostatně nováčka taková halda různých souborů a různých odkazů na různé stránky musí zákonitě vyděsit a odradit.
Vývojáři, majitelé, kdokoliv,volám k vám: Není možné udělat starterpack, kde vše stáhnete v jednom souboru? Žijeme v době adsl připojení, pro lásku boží. Hoďte si rar na server a uživatel vše jen rozbalí do složky se hrou. Je to zcela standardní postup kdekoliv jinde. Jestli je problém s daty na serveru, dejte mi vědět, datová úložiště spravuji a pár giga s p2p přístupem daruji.
Další věcí je otázka web vs fórum.
Děsivý zážitek. Já nevěděl kde co vlastně hledat. Strávil jsem hodinu pročítání reálií na webu a další hodinu srovnáváním na fóru různých oficiálních prohlášení k rasám a historii světa. Možná, že to tak nevidíte, protože se zde pohybujete už pár let, ale fórum je už dávno zastaralý koncept předávání informacích. Slouží ke komunikaci, nikoliv jako oficiální zdroj dat a informací. Prolinky, třídění, separace: To vše co tu chybí Vám daruje Wikia, kam je transplantace dat otázka pár dnů.
Mnoho otázek a pravidel pak zapadne v threatech a neexistuje rozumný způsob pro někoho, kdo třídění fóra a místní mentalitu nezná, aby se v tom smysluplně vyznal.
Není to hate, není to chvála, jen postřeh, berte to tak prosím.
Chválit chci naopak nadstandardní propracovanost reálií (když si je zvládnete poskládat dohromady). Je to boží! Sakra, kde byli místní kronikáři, když jsem sháněl tým takových pisálků. Chrochňám si blahem a spokojeností, co se týče obsahové stránky.
Design světa? Nádhera. Tady si někdo s Thalií vyhrál. Vidím tam hodiny a hodiny práce WBček nad každou lokací.
Ale.. Vím, že se to odvíjí od počtu aktivních hráčů. Je nesmyslné mít armádu DM jen pro 10+- hráčů, nicméně ve své podstatě je svět mrtvý.
50% NPC nemá popisky, nevtáhnou vás do světa.
Představte si, že jste tu nováčkem. Já vůbec netušil co mám vlastně dělat. Uznávám, je to doba, kdy jsem byl v pozici pasivního příjemce (hráče) a nikoliv tvůrce příběhu jako DM, ale i tak. Super. Znám krásnou historii města, mohu si hrát RP sám se sebou, ale jak dlouho to někomu vydrží? Starší hráč jistě zná spoty, kde narazí na RPčkaře, ale nováček nemá nejmenší tušení. Vznikne z toho další problém: hodiny jsem bloudil po světě s nulovou šancí kohokoliv potkat. A existuje jen omezený počet hodin, které dokážete strávit nad selfRP game, kdy spíše ze zoufalství hrajete sám se sebou.
Ale i tak to chápu. Chápu, že neexistuje možnost zajistit aktivní odchytávání newbies a věnování se jim. Proto je to spíše jen má hořká vzpomínka, než-li výtka. ( I když za mých časů od tohohle byly právě DM adepts v persistkách
Nevím, jestli je to otázka logického, či systémového rozhodnutí, ale kde jsou questy? Ty právě zabraňují výše popsané flustraci nováčků v nových persistentních světech. Zoufale jsem hledal a našel jsem jen přenášení balíčků. Noták, já nechci peníze pro postavu, já chci zábavu a těžko nově přicestovalý poutník bude znát umístění všech balíčkových bodů IC - nepoužitelné pro newbies.
Tak či onak se mi Thalie zalíbila. Snad mne i chytla za srdíčko. Po bližším průzkumu vidím, že je tu jen hrstka těch, kteří se ve volném čase věnují zábavě pro většinu a nic za to nežádají. Na jména jsem tupec, nemohu jmenovat, ale vývojáři: Klobouk dolu. Zahlédl jsem jen málo tak propracovaných světů z hlediska designu lokací a promyšlenosti reálií. Mám za sebou pěknou řádku zkušeností ze světa copywritera a editora/redaktora, abych dokázal ocenit ty hodiny za celým tím kolosem, kterým jsou vaše reálie.
Abych shrnul svůj záchvat pisálctví: Myslím, že komunita se asi závratně nezvětšuje, že? Mohlo by to být nezájmem o starší hry, kterou NWN dnes jistě je, ale spíše je to zbytečnými překážkami pro neznalé nováčky. Zkuste jim to ulehčit. Ze zkušenosti vím, že zájem o persistentní světy neklesá. Jen je to zbytečně složitá cesta od chvíle, kdy se rozhodnu zde hrát, po reálné připojení do hry až po překonání pocitu samoty v krásném, ale neuvěřitelném světě.