Když je tu ta příležitost, tak tedy také přidám svoje do probíhající diskuze. Nevím, co se stalo, Xpm asi musel opravdu trochu dospět, protože s ním v podstatě souhlasím
Začnu svým návratem ke hře – když jsem tu opět v době koronavirové začala hrát v důsledku znovuobjevení volného času, byla jsem i dost nadšená – množství hráčů ve mně vzbudil naději, že se snad něco ve světě děje…
Po cca čtrnácti dnech jsem zjistila, že od chvíle, kdy jsem tu asi tak před pěti lety hrát přestala, se v podstatě nic nezměnilo. Server mi stále přišel rozdělený na tři skupiny 1. Kolem Gorana Gryma, 2. Kolem SSF (Pajky), 3. Ti, co stojí uprostřed a vždy tam stáli. Byla jsem zvědavá na nové hráče a doufala ve vytvoření nových herních příležitostí, protože tohle mě přestalo bavit už před lety.
Objevila se možnost přidat se ke stráži. S jistou dávkou nadšení a hlavně touhou podpořit cizí snahu jsem se k ní s Amal přihlásila, byla jsem s postavou přijata a začala hra. Od začátku jsem byla trochu rozčarovaná, ale říkala jsem si: ,,porodní bolesti,, a zůstávala dál… Dál jsem zůstávala i díky skvělému parťákovi Albrechtovi.
Snažila jsem se hrát stráž smysluplně, vnést do ní ženský prvek lidskosti a empatie, zdravého rozumu, že se vylepší pověst strážných, aby na ně nebylo nahlíženo jako na otravné případy, ale jako na smysluplnou součást světa, která pomůže řešit rozbroje. Představovala jsem si, že jakožto hráči účastnící se DM projektu budeme mít i větší podporu, abychom DM pomohli vytvářet IC svět tak, jak chtějí, aby se posouval, a zároveň jim ubrali povinností. Nicméně se dostavovalo stále větší rozčarování – největší problémy, které jsme řešili, byly zásluhou nesmyslného přístupu DM. Zmíním uvěznění Taši za hádku v hospodě s Frenkem, případ halapartna, věznění Arany. K mnohému jsem se vyjádřila daným postavám IC případně hráčům OOC, nechci to rozvádět do hloubky… Nicméně i po těchto podle mě ,,kiksech,, jsem hledala nějaké ospravedlnění, aby strážní z toho nevycházeli jako totální pitomci. Nejvíc mě štvalo, že to byly akce DM, ale veškerý posměch si odnesly naše hráčské postavy. Tyhle akce mi přišly nesmyslné vzhledem k rozumu, který nám byl všem nadělen, i vzhledem k IC. Opravdu si nemyslím, že by šel někdo sedět, protože se nuzák pohádá s nuzákem v hospodě apod.
Albrecht mnohdy vznesl dotaz, protože jakožto zelenáči jsme nechtěli dělat zásadní rozhodnutí sami, než se rozkoukáme, ale na dotazy mu nebylo odpovídáno. Co musím pochválit je, že se nám dostalo odpovědí alespoň v ooc rovině od obou DM – Desmonda i Nalkanara.
Každopádně má postava byla nevhodná, po vzájemné dohodě jsem tedy u stráže skončila. Každopádně, co mě mrzí a co si myslím, že se mělo řešit a kde nám DM měli poskytnout podporu a neposkytli, ač to bylo mnohokrát zmíněno:
1. Situace kolem drowů – na čež navázaly nakonec všechny spolky – nic, ticho po pěšině
2. Situace kolem nekromantských spolků – nadhazovány postavami ,,hrobníků,,
Abych nehanila jen DM, mnohdy jsem sledovala, že i hráči se chovají dost nesmyslně. Ano, sedíme za počítačem a nám hráčům se v podstatě nic nestane – nás nebude bolet bití, mučení, ztráta peněz nutná k přežití, protože postava nemá hlad, nebudeme se bát o rodinu, své přátele, protože spoléháme na to, že nám nikdo nechce hru zbytečně znepříjemňovat – a tak mi přijde, že někteří mají pocit, že si můžou dovolit kdo ví co, být ,,hrdinové,, za každé situace. Už vidím (ironie, kdyby to někomu nedošlo), jak v dnešní době někam přijdou plně oblečení policajti někoho vyslechnout nebo zatknout a lidi na ně začnou pořvávat, flusat okolo atd. Z vlastní zkušenosti jen přítomnost takových budí respekt, všichni mají staženou prdel a respekt, i když večer u piva klidně můžou nadávat. Ze svého zaměstnání vím, že stačí pohrozit a i ti horší duševně nemocní jedinci se stáhnou (skutečně mluvím o diagnózách např. schizofrenie nebo lidi propuštění z vězení). Nikdo nechce mít problémy, ale v tomto herním světě to u některých neplatí. Prosím, zamysleme se, jestli je chování postavy smysluplné.
Chápu tedy i rozčarování DM, pokud takhle postavy nesmyslně reagují dost často – no mě by to nebavilo, stačí mi reálný život, ve hře si chci odpočinout a ne řešit ještě větší kraviny než normálně. Nehledě pak na ooc výčitky, neslušnost a vulgarity. Buďme k sobě empatičtí – ne jen zde, ale i venku v životě mimo záři monitorů.
Trochu jsem odbočila od toho, co jsem chtěla říci – takže k tomuto poslední, ať se stalo, co stalo, stejně jsem ráda, že tu snaha ,,stráž,, vznikla a doufám, že bude pokračovat.
Chtěla jsem se vyjádřit k postupu postavy a získávání určitého postavení. Skutečně ne každého baví hrát nuzáka a plebs. Možnost by mohla být zmíněná stráž, bohužel, i když má postava nebyla propuštěna, protože by byla špatnou strážnou, ač v Karathě žije, má pronajatý byt a předpokládám, že ve služebním poměru byla prověřena, odešla jako potulná. Jak teda získat nějaké postavení? Já nevím, neustálým se doprošováním o pozornost DM, kteří říkají, že nemají čas a vlastně ani chuť? Navíc strach a nechuť postavám udělit i byť nejpodřadnější titul, který není ani šlechtický? Co třeba postava, která se narodí v Karathě – je automaticky aspoň osedlá nebo je také potulná? Má někdo nějaký glejt o tom, že je osedlý rodák, protože se ve městě narodil? Nebo osedlý v Ivory? … Pochybuju – a tady je dle mě největší problém:
1. Postava se jen těžko může někam posunout a něčeho dosáhnout
Od nás hráčů je očekáváno, že budeme hrát dlouhodobě nehledě na zvolenou rasu
Vždyť třeba lidé by měli postavení získávat rychleji a snadněji – haha, to asi těžko, že? Pak není divu, že se nikomu nechce ani s postavou umírat… takže nám tu vznikají nesmysly ve věku postav
Chybí tu motivace – na jednu stranu DM nemají čas, na druhou očekávají, že hráči budou sami aktivní a něco tvořit – ale co, ono tyhle ,,větší,, věci prostě bez podpory DM dělat nejdou… Přeci jen nemůžu si někde v koutku rádoby ,,erpit,, pak poslat screen a říct: ,,hotovo, tak už je ze mě měšťan,, - to by asi neprošlo, že? Snad měl Nalkanar štěstí, že v době, kdy pro svou postavu získal nějaké postavení, byli aktivní DM, kteří mu ho umožnili získat… Ale co dneska?
2. Neuchopitelnost světa – víme, kterou dobou se inspirovat? Co platí? Slyším, jak má církev důležité postavení – no podpory DM se jí nedostává, protože sami nevědí, co s církví… postavy se takovým postavám akorát vysmívají, rozhodně církevní postavy nebudí respekt a nemají ani podporu, aby byl v IC světě takový, jaký se popisuje… Jedna postava hýří sexualitou a antikoncepcí, druhá si uchovává panenství do svatby… Někdo se odvolává na rytíře jiný na lidská práva… Je v tom hrozný zmatek, chaos, pak lze také něco smysluplnějšího obtížně hrát, prosím, s tím by chtělo něco udělat
3. Je to specialita tohoto světa, která se tu děla před lety a děje se tu stále – DM questíky pro jednoho singl hráče
S tím jsem se opravdu setkala jen tady… Jinde byl požadovaný počet hráčů na nějaký DM quest minimálně tři hráči… zde je Labach, jak ho popsal nejmenovaný hráč, místo, které leží někde mimo herní mapu, nikdy tam nedojedu, nikdy se tam nepodívám, spousta řečí okolo, ale nic z toho, akorát je tím vytíženo jedno DM a jeden hráč – opravdu by nebylo lepší zapojit více hráčů nebo prostě takovéto questy vůbec nedělat?
4. Na to navazuje již zméněné Xpemem – nějaký zprávy ze světa, který v podstatě nikoho nezajímají a nikoho se v podstatě netýkají…
5. V neposlední řadě ještě zmíním byty – vždyť i ti nuzáci měli kde žít – většinou to byla třeba zaplivaná jedna místnost se vším všudy, tady je bydlení luxus… neumím si představit, jak vlastně Karatha má vypadat, asi je plná bezdomovců

Chápu, že je to snaha o snížení financí na účtech postav, ale snad by to skutečně šlo udělat lépe …. Postava na malém levelu nemá ani bydlení, ani výbavu, musí ,,farmit,, a RP aby šlo stranou.. nebo se smířit s tím, že nic nemá.. nebo doufat, že jí jiný, aktivnější, podpoří – možná i to je důvod, proč skoro všichni chtěli dělat pro Svenna, vždyť platil

(věřím, že to nebylo jen to!)
Ukončím to tím, že i já bych byla raději, kdyby se více času věnovalo podpoře RP než systémovému nastavení… RP jsem hrála i na mnohem hůře systémově přívětivé hře pro RP a byl to nejlepší RP server, na kterém jsem hrála – bohužel jako všude, lidé se rozhádali, přestali hrát a server zanikl. Tuhle budoucnost u Thalie nevidím, snad pomůže i tato diskuze, protože diskuze, ač možná někdy nepříjemná, má vést k pokroku a zlepšení – přeju si, aby tohle potkalo i Thalii
Ač jsem tu zkritizovala činnost DM, jsem s klukama spokojená – teda můžu mluvit jen o Nalkovi a Desmondovi, s jinými jsem nebyla v kontaktu – vždycky ke mně v ooc vstřícní, slušní, vyšli mi vstříc a toho si vážím!! Ač vidím nedostatky, zmiňuju je kvůli posunu a taky, abych jen ,,nepomlouvala,, za rohem. Tedy kluci, vážím si toho, co pro nás děláte, vašeho volného času, který hře věnujete a nemusíte! Že nacházíte trpělivost a nervy dál pokračovat, i když to není jednoduché. I my hráči a určitě i já sama mám co zlepšovat.. Všichni jsme na jedné lodi – chceme se bavit, chceme, aby svět Thalie někam směřoval, protože ho máme rádi.