Nalkanar wrote:KaTo, ano, přesně tak. Zaklínači a bardé jsou dle TH lore potomci magických bytostí (nejen draků). A stejně jako zaklínač nemá přístup k léčení, tak roky dřelo v reáliích to, že bard tuto možnost má. Ona ji většina hráčů nevyužívá, protože bard se jede na boosty a mlátičku, ale i tak tam ta možnost byla. Tímto se řeší / snižuje tento neduh, kdy zasazení classy už nenarušuje 100% bardů.
Nicméně prvotním impulzem jsou chystané změny kleriků. Zde jsme museli určit u každého božstva souhrn činností, které lze považovat za příznivé v očích boha a jeho zásad. U Moruse to při hledání byl docela problém, resp. při snaze činnosti přetvořit na systémově rozpoznatelné aktivity došlo k tomu, že skoro vše znělo jako bardí aktivity. Morus zkrátka svým působením a historií ani neláká k nějaké organizované víře a skutečným kněžím jako to má zbytek bohů. Na základě těchto faktorů jsme se rozhodli vyřadit kněze Moruse jako možnost. A popravdě byl svého času masově rozšířený jen kvůli tomu, že dával přístup ke spěchu a vylepšené neviditelnosti.
Z toho pak podědilo pro bardy uctívající Moruse možnost léčit, neboť z hlediska chápání Moruse to bude to nejbližší k jeho kněžím. Další možností je odebrat bardům léčení plošně a brát Moruse jako boha bez tohoto typu vyznavačů.
RainMane, na jednu stranu říkáš, že je nesmysl tahat barda jako léčitele, na druhou stranu prorokuješ, jak si každý kvůli léčení bude brát Moruse. Trošku ti to hapruje. O co ti přesně jde? Že tvá postava přišla o jednu featuru?
Nalku, vůbec mi nejde o to, že moje postava o něco přijde. Já ty léčící kouzla vůbec nepoužívám. Max to základní co je v bardových tricích. A to jen aby si pofoukal bebí. Jen mi to zkrátka RP nesedí. V popisu barda je jasně napsaný, že jeho kouzla jsou závislá na charmu a jsou arcane, nikoliv na wisdom jako divine magie. Je spousta jiných kouzel, která jsou jak arcane, tak divine a dokonce i závisí na jiných vlastnostech, ale efekt mají stejný. Není to jen léčení. Ale jen léčení se toto najednou týká. Poněkud zvláštní.
Co se týká toho Moruse a barda, tak mi nic nehapruje. Nevidím důvod, proč toho Moruse nevzít, zvlášť když jediný co mi dá jiný bůh je, že o něco přijdu.
Asi to tak nebude v kombinaci s klerikem, pokud je taková možná.
Ale tam pokud bych to já chtěl řešit přes RP, tak půjdu ještě dál a zakážu kombinaci jakýchkoliv druhů magie v povoláních. Protože ta RP smysl nedává. Pokud už je postava prosycená božskou magií, těžko bude vstřebávat magii jinou a naopak. Mágové, kteří mají magii coby předmět "vědeckého" zkoumání (založena na intelektu), se těžko sníží k tomu, aby o něco prosili bohy. Resp. každý bůh se na ně vykvajzne, protože než by spoléhali na jeho pomoc, radši se hrabou v knihách a magických artefaktech.
Edit:
Možná by stačilo přesunout bardovi ty léčící kouzla do vyšších kruhů. To by mohlo vyřešit to, že si někdo nakliká pár levelů barda k bojovýmu povolání jen proto aby měl berličku v případě zranění. Jestli se toto tedy děje.