Nechapte ma zle, nechcem ani znevazovat snahy ludi, ktori urcite stravili nad tymto terajsim craftom kopu casu, ani ho nechcem menit chcem len ponuknut iny pohlad na craft...
Neviem ci bude moja polemika spravna alebo nespravna pretoze v crafte som nedosiahol ziadne extra vysledky ale pokusim sa vystihnut podstatu myslienky:
Takze zo stranok thalie som odsledoval ze su tu remesla:
Ja im hovorim ciastkove (pretoze v drvivej vacsine vyrabaju polotovary, ktore potrebuju dalsi remeselnici)
Brusičství, Dřevařina, Keramika, Koželužství, Slévárenství
a potom tu mame hlavne remesla a to:
Kovařina, Krejčovina, Očarovávání, Platnéřina, Truhlařina, Zlatnictví
A teraz si zoberme takeho platnere:
platner potrebuje: pruty + kuze (alespon na zakladne vyrobky co vim)
takze si nakuta rudu (subcraft) potom sa zahraje na slevace (castkovy craft) potom potrebuje kuze takze bud ich kupi alebo sa z platnera stane aj kozeluh a az potom moze zacat kovat... Platner/slevac/hornik - proc ne ...
Platner/slevac/kozeluh/hornik - to se mi zda zvlastne, ale system to dovoluje ...
A teraz napriklad vyberiem zlatnika:
zlatnik potrebuje: kov na prstene + obrusene kamene + formicky (niesom si isty ale myslim ze ano)
takze si zoberie krompac a hura do dolu (hornik subcraft) ... potom k taviacej peci a hura cistit a legovat kov na pruty(slevac), potom nakopat nejake kamene(hornik subcraft), obrusit kamene (brusic) potom este nakopat jil a vypalit nejake formicky (keramika) a az potom zacat robit zlatnicinu.
-Zlatnicina/brusicstvo - proc ne (mozna by tam nebyla odveci i ta keramika ale nevim nevim)
-Zlatnicina/brusicstvo/hornik/slevac/keramika/kopani jilu - to se mi zda zvlastne, ale system to dovoluje ...
Vsetko by to bolo v poriadku... Vyzera to na prvy pohlad na velmi funkcny craft poprepojovany viacerymi craft povolaniami aby sa docielila vyroba jedneho vyrobku. Napriklad platner vyzera ze sa nezaobijde bez kozelula, zlatnik sa nezaobijde bez slevace a keramiky ... Znie to pekne ale vsetko to pada na tom ze system hovori: "Neobmedzujem ta, mozes robit vsetko co len chces." a co je este horsie tak je ze hrac si povie "Mozem robit vsetko aj to co mojej postave moc nejde, ale v zaujem znizovania nakladov nebudem ja ako plater otravovat a hlavne cakat na nejakeho kozeluha ked mi to jednak zdvihne naklady na vyrobu a jednak na to musim cakat." Dovolim si tvrdit a som presvedceny o tom, ze viac ako 90% hracov co tu hraje nekupuje polotovary pre svoje remeslo od inych crafterov. Dal by som za to ruku do ohna.
A teraz by ma zaujimalo k comu je craft, ked nie prave k interakcii hracov ? To ze sa daneho stavu hraci zavru v dielnach a nevystrcia odtial nos jak je den dlhy, alebo ked vystrcia tak si odskocia len pre dalsi material tak podla mna nieje moc prinosom pre prosperujuci modul. Craft aspon pre mna je len doplnok k hre, nie jeho nosnou castou. Teda by mne ako hracovi nemalo vadit to ci budem na dodavku kuzi cakat den alebo tyzden, pretoze craft beriem len ako doplnok hry. System, ktory vsak dava volnost hracom aby vyrobili vsetko sami tak nepriamo nabada k tomu aby sa hraci od seba odcudzovali, nekomunikovali spolu a ked uz tak sa len predhanali kto skor urobi lepsiu vybavu. Jedinci, ktori maju vela casu na hranie a hlavne ich bavi hodiny a dni craftit tak equipom predbehnu RP hracov milovymi krokmi. Poslednou dobou hlavne prichodom na svet pomerne mladeho projektu s nazvom K2 mi prijde ze hracska komunita sa rozsirila o dalsi typ hracov takzvanych crafterov. Crafter je hrac, ktoreho uspokojuje ked je najlepsi v danom crafte a predava svoje vyrobky. Jeho tuzba vyrabat najlepsie vyrobky a zaroven tak usetrit velke peniaze za naklady spolu so systemom, ktory mu dovoluje robit vsetky druhy craftov je proste len devastacia hry, akasi anomalia, v hre zameranej predovsetkym na hru na hrdinov. Ano, pravdou je ze taky clovek jednak usetri a jednak vela zarobi (hovorime o virtualnych peniazoch) ale za aku cenu ? Za aku cenu ste ochotni sediet niekolko mesiacov za PC v jednom malom domceku aby ste ukovali napriklad zbran +3 a usetrili/zarobili niekolko mega ? Vsetko si robite sami ... Mozno na tie top materialy si nejak obkecate partu ale zase len preto lebo to potrebujete pre vas craft - pre vasu drogu. A co bude potom az budete mat najlepsi equip ? Potom sa zrejme lepsie expi ... A co budete robit az sa vyexpite ? Co budete robit ked budete tak bohati, ze peniaze pre vas stratia cenu ? Zalozite si dalsiu postavu a podstupite toto vsetko znova ? To je obvykle klasicky pristup hracov s ktorymi som komunikoval na toto tema. Na otazku co budu robit ked budu mat najlepsi equip a budu mat vela penazi tak mi odpovedali bud :"Neviem." alebo: "Zalozim si novu postavu." Smutny koniec legendarnej postavicky, ktora dokaze vyrobit najlepsiu vystroj nie ?
Znova ak sa poohliadnem o niekolko rokov spat tak s nostalgiou spominam na isty modul ako moja postava komunikovala s ostatnimi postavami... Samozrejme vo velkej miere bola komunikacia zamerana na tema pokladov alebo prave craftu. viac ako 90% hracov chce mat lepsiu vybavu aby mohli ist na silnejsie priserky, peniaze utracaju v drvivej vacsine prave za vybavu aby boli postavicky mocnejsie... Nebolo tomu inak a ani ja som nebol iny. Avsak ten modul o ktorom pisem s istou nostalgiou, kde som zacinal a ktory som postupom casu zacal neznasat, mal jednu nepopieratlnu vyhodu oproti vsetkym ostatnym serverom na ceskej scene a to bol prave craft. Teraz v dnesnej dobe mozem s kludnym svedomim povedat ze na tom module bol najlepsi craft, ktory drzal ekonomiku serveru s uzasnou silou aj napriek pokusom hracov zhrutit ekonomiku predajom "zadarmo". Craft je tak dokonaly a zaroven tak laicky jednoduchy ze cloveku je az divne ked vidi crafty ktore uzrely svetlo sveta poslednu dobu. Ja ako hrac som cakal ze craft sa komplexne posunie vpred avsak zatial som sa stretol len s pravym opakom. Ale ak by vas nahodou zaujimali blizsie podrobnosti tak citajte dalej o tom dnes uz ozaj staruckom crafte ktory je stale akymsi kralom na ceskej nwn scene:
Craft bol v prvom rade jednoducho - logicky a zaroven bol prisposobeny nwn zakonitostiam.
Jednalo sa o to ze modul hracovi povedal: "Vyber si remeslo ktore chces robit, ale vyberaj pozorne pretoze mozes robit len jedno."
Takze v praxi to vyzeralo tak ze napriklad taky zlatnik:
-zlatnik vyrabal finalne vyrobky ako su prstene a amulety
-zlatnik potreboval ingoty kovu + kamene na osadzanie
-do zlatnickeho povolania spadalo aj tzv brusicstvo hrubo nakutanych kamenov na obrusene kamene
-zlatnik teda mohol maximalne obrusit kamene ale nemohol si ich nakopat ani si nemohol nakopat rudu a uz vobec nemohol tavit rudu na ingoty
-zlatnik musel komunikovat hlavne z crafterom hornikom (hornik bol samostatny craft) ktory mu dodal ingoty alebo rudu (s ktorou musel potom utekat za kovacom aby mu z nej urobil ingoty) a s hornikom taktiez musel vykseftovat hrubo nakutane kamene, ktore si potom sam mohol vybrusit. Kedze system povoloval len jedno remeslo tak hrac si pekne musel pokecat s hornikom, dohodnut ceny, popripade hornici mali velmi tazke prezit v doloch takze na lepsich materialoch bolo priam nutnostou aby bol hornik sprevadzany nejakymi posilami, takze popripade sa dohodli ze zlatnik by s nim isiel do dolu a pomahal mu bojovat proti obyvatelom dolov... Takze sa dohodli kedy vyrazia, spolu sa im podarilo premoct ostrahu daneho dolu nakopali co potrebovali a obidvaja boli spokojni. Jednalo sa hlavne o to ze hornik nekutal sam (co je desna otrava sam busit do skaly niekolko hodin) a zaroven museli dohodnut podmienky obchodu na dany material. Ak by neprislo k dohode, tak nebude ziadny prsten ani amulet. Castokrat sa tiez stavalo ze sa robili rozne pakty. Hornik dostaval rozne zlavy na finalne vyrobky, tvorili sa skupinky ktore sa snazili ovladnut cely modul craftom. Z toho sa RP vyvijala aj akasi vojna ked sa jednej strane nepacilo ze ta druha strana predava pod cenu. Proste svet zil zaujimavym a dynamickym zivotom aj bez DM. Hraci sa sami do istej miery zabavali a prichadzali do konfrontacii a to vdaka craftu vo vacsine pripadov. A jedine preco to fungovalo bolo to, ze system nedovolil vyrobit finalny vyrobok jednotlivcovi ani keby sa rozkrajal. Preto sa pekne tvorili skupinky, neskor aj spolky a svet bol ozaj zaujimavy.
Samozrejme mal niektore specifika ako napriklad bol craft hornika:
Hornik bol akasi vynimka, ktory kutal rudu a nic ine. Este ju mohol tavit ale vo vacsine pripadov ju netavil pretoze kovaci ziskavali tavenim istu sancu ze sa im podari vykovat specialna vylepsena zbran.... Ale aj napriek tomu ze hornik bol odkazany iba na kutanie a v podstate nic nemohol vyrobit, tak bol podla mna tym najpotrebnejsim crafterom ktory nemal o interakciu s hracmi vobec nudzu. A zaroven to bol hrac ktory sa pohyboval po celom module z dolu do dolu, takze to bolo zazivnejsie ako len stat u nejakeho stolku alebo vyhne a klikat klikat ... Finta vsak bola v tom ze hornik sam toho moc nezvladol. Doly v ktorych sa kutalo boli velmi, veeeeeelmi dobre spravene tak aby sa chodilo kutat vo vsestrannych partach obvykle to bol hornik + dalsie postavy ktore isli ako ochranka. Kutanie prebiehalo stylom ze hornik kutal kutal a ostatni ho branili pred bestiami ktore zili v doloch a nutno povedat ze pri tych lepsich kovoch boli tie prisery fakt smrtiace aj pre top lvly. Navyse parta hornika bola idealna s klerikom pretoze vzdy bola nejaka mala sanca, ze hornik zomrie. Existovali v doloch situacie ked hornika zavalila zemina (automaticka smrt), alebo v doloch kde sa koval napriklad syenit, rubicid atd. tak v tych doloch dostaval myslim kazde kolo elementalne zranenie (nutno povedat ze nebol vyrobitelny equip na pohltenie takych zraneni) a to hralo do kariet hlavne alchymistom ktorym isli liecive lektvary na odbyt ako nikdy. Takze skvela interakcie s ostatnymi hracmi ci uz jako ochrankou alebo craftermi (napriklad tie potrebne lektvary od alchymistov) A teraz si k tomu vsetkemu pripocitajte ze lepsie kovy boli v doloch ku ktorym sa muselo plavit lodou (lod stala aj niekolko desat tisic penazi) s tym ze lod mohla stroskotat na opustenom ostrove (takze ste o tych niekolko tisic zlatakov prisli a nic nenakutali) nehovoriac o tom ze z toho ostrova, kde cas od casu lod stroskotala, nebolo uniku. Boli len dve cesty, mohli ste sa obesit na sibenici
60-80k + smrt...
Podobne to bolo napriklad aj s kozeluhmi ktori maximalne robili koze pre krajcirov a este mohli varit jedlo. nic viac. ale verte ze aj taky kozeluh ktory bol obmedzeny myslim iba na hraniciara nebol nejaky chudacik bez penazi. Krajciri boli ochotni za tie koze platit neuveritelne peniaze takze stabilita tam bola.
Ako posledne by som spomenul este jednu vychytavku a to bol craft obchodnika:
obchodnik nic nevyrabal ale kupoval craftove vyrobky a vozil do akehosi obchodneho ostrovneho mesta.
Prebiehalo to tak ze npc v tom obchodnom meste zadalo objednavku povedzme na : syenitovy mec, verdicidovu helmu, adamantinovu zbroj atd. Figel bol v tom ze crafter obchodnika mal na splnenie tejto zakazky len urcity cas a ked do daneho casu nedoniesol pozadovane veci tak tratil a isiel hlboko do minusu. Ulohou obchodnika teda bolo znova sa dostavit do mesta a podla objednavky nahanat crafterov aby mu vyrobili pozadovane zbozie a to este aj v danom casovom horizonte. Takze musel v tomto pripade nahanat kovaca a platnera. Takymto sposobom bolo zaistene to aby craft nskysol na tom ze sa prestane vyrabat. Vzdy bolo pre koho vyrabat a co bolo najlepsie tak system nepriamo nutil hracov aby nahanali ostatnych hracov na craft : obchodnik ked chcel zarobit musel nahanat napriklad toho kovaca + platnera a platner musel teda nahanat hornika a kozeluha aby mu zase dodali material. Takato retazova reakcia posobila vazne dobre a navyse to bolo aj velmi efektivne pre spestrenie hry a hlavne komunikacii medzi hracmi.
Zaverom by som dodal ze top materialy neisli ziskat jednotlivcom a teda na vyrobe top vyrobkov sa uz museli podielat dane spolky alebo party hracov. Zaroven toho top materialu bolo setsakra malo. Cesta a naklady na vypravu boli extremne drahe v porovnani s tym ze top materialu bolo velmi malo (a mal myslim pomaly spawn) takze to zarucovalo dlhovekost a zabavnost craftu. Ludia sa bavili craftom ale predovsetkym postupom casu sa medzi hracmi ako aj postavami vytvarali akesi vztahy. Ci uz obchodne alebo aj priatelske a aj nepriatelske. Vsetko to bolo pod patronatom craftu nenasilnou formou a systemovym: "Mozes robit len jedno remeslo, teda ako jednotlivec nevyrobis absolutne nic!"
Neskor ked som si sam sebe polozil otazku ze co by som spravil kebyze mam najlepsiu vybavu a som bohaty tak tiez sa mi tazko hladali slova... V tej dobe som sa obratil prave na moduly, ktore sa javia ako RP moduly... Tie takzvane RP moduly boli do nedavna bez craftu a hraci hrali svoje postavicky, zili ich zivoty ... Kedze nemali moznost craftit tak sa hrou bavili prave RP hrou. Teraz poslednou dobou je v mode zavadzat craft ... Suhlasim, patri to k zivotom postav... Ale poohliadnite sa do dob minulych, porovnavajte moduly, ak nemate skusenosti s inymi modulmi tak si precitajte aspon ten moj naznak ako to funguje niekde inde... Polozte si otazky ci je systemova formulacia : "Mozes robit vsetko co len chces." ci je ozaj prinosom pre hru, alebo ci je to len dalsia faza vyvoja akychsi craftmenov a modifikacia hry z hry na hrdinov na hru na crafterov. Co bude az si jednotlivec bude sam vyrabat top vybavu nezavisle na ostatnych hracoch ? Bude mat taka postava alebo taky hrac skutocne chut hrat dalej ? Bude skutocne prinosom pre RP modul ?
Všetko ukaze cas...