Ehm...právě to nebyly příklady, kdy hájím Ameriku nebo kdovíco, ale příklady toho, že když někdo něco načne, například oblíbenou Irácko-Iránskou válku, tak je prostě jeho povinnost zabývat se skutečnými příčinami a okolnostmi a ne vytrhávat z kontextu, jak to k tomu svádí. Nejde vůbec jen o případ nesnášenlivosti vůči USA, ale děje se to skoro kdykoliv, když někdo používá události minulosti pro podepření své politiky. O tom ten text nahoře byl, o dodávání informací...snad můžu jenom doporučit si jej pročíst ještě jednou, snažil jsem se jej psát neobvykle nezmateně a už to nezlepším.Sorrow wrote:To Zorz: Teda precetl sem to cele ale musim ti rict, ze se v tom dlouhem clanku od
tebe vubec neorientuju.Podavas tam nejaka fakta ale pusobi to na me dojmem jen
do urcite minulosti ale to co tomu prechazelo uz tam nemas.Jak pohled pres ruzove bryle...
Když jsi načal slovo historie...dějinami se zabývám, jak jen dokážu, a právě na jejich základě mám názory, jaké mám. Snažím se poučit ze zkušeností lidí, kteří tu samou možnost neměli (respektive často také měli, neboť se vše opakuje, ale zase si to neuvědomili nebo zapomněli zkušenosti jejich předků, ti předci zkušenosti jejich předků..atd. atd.). Ale ano, pro mě je minulost jako celek důkazem, že pokud si zrovna od Evropanů nějaký stát zaslouží alespoň trochu podpory nebo o trochu méně nadávek, pak to jsou USA. Tedy kdybychom soudili nějaký národ jen na základě činů historie. Mohu k tomu najít stejně jako ty tisíce důvodů, ale jak říkám, nechci na něčí obhajobu zabíhat do minulosti, protože, abych byl svědomitý a oproti některým to nepřekrucoval, by to zase vystačilo na několik stránek textu. Stejně tak si dokážu vybavit a rozebírat mnoho případů, kdy s chováním americké vlády nemohu vůbec souhlasit. A o tom to je, o možnosti tady nebo v Americe říkat jedno nebo druhé, aniž by vás kdokoliv linčoval - úřady státu nebo naopak davy fanaticky protistátních protestujících. Víte, přesně toto a vůbec ona svoboda opravdu není samozřejmá.
Považuji jednoduše za morální povinnost, když už na někoho nadávám, hodnotit případ od případu, ne prostě někoho nemít rád, protože mám...naivní dojem. Nebo protože oni říkají, že bych jej neměl mít rád. To mi přijde opravdu nefér.