Co mě uplně vyrazilo dech byla přehnaná síla NPC, v podstatě jsem s Nimue neměla šanci bez Arie už v prvním patře přežít. V druhém patře Nim umlátil upíří rytíř během několika vteřin, neměla jsem čas ani pořádně zareagovat. Jak je vidět z obrázků, tak Upíří rytíř má alespoň 4 útoky za kolo, AB kolem 40, habadej HP přičemž navíc zabil Nimue díky featu Great Cleave - zabil ji tímto útokem aniž na něj měl nárok (útok navíc má získat po zabití oponenta).
Co se stalo? Zvyšovala se obtížnost? Myslím si že toto zvýšení je akorát na škodu. Pokud někdo hraje postavu spíše citem, neexpí a nemaxuje ji na Power Build, má v podstatě smůlu protože buď nikam nemůže, nebo dělá v partě ocásek silnějším postavám. A toto pak nejčastěji nutí hráče dělat si co nejsilnější postavy a to zase vede ke zvyšování obtižnosti... a kruh se uzavírá. Navíc pak svět jaksi ztrácí logičnost a konzistenci, protože za humny vesnice řádí nestvůry, které by ji s přehledem vyhladily.
Přílišné zvyšování obtížnosti monster bere chuť zkoumat svět a zkoušet možnosti své postavy - což by podle mě měla být jedna z hlavních součástí hry... Bavit se o to jde především, myslím si, a ne si připadat že zdravý růst postavy je složitý a zapeklitý tak jako skládání super-obřího puzzle.