Neznám, škoda, a tvrdé "y" už si někdo zabral? To by byl zase hrdý, tvrdý, hrubý trpasličí bijec.Amber wrote:Nebudeš tím originální, tohle už dělá AkmirTheogil I wrote:Tak od teď píši vše s měkkým "i", jako že můj trpaslík má vysoký až pisklavý hlas a jsem za vodou.
Ambeřino škubání žil a následná první pomoc
Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc
Theogil Mistrovské ostří - strážce králova pokladu, kovář v Ivory
Boindil - trpasličí zvěd, velký čtenář a lenochod
Wahibah Zafirah al Talibah - dědic dračího odkazu, strážce legend
Boindil - trpasličí zvěd, velký čtenář a lenochod
Wahibah Zafirah al Talibah - dědic dračího odkazu, strážce legend
- Absinthorix
- Bůh
Šílíš?Barbar321 wrote: některé lidi holt nezměníš
Vojen Bouřný
„Hudba je klíč k ženskému srdci.“
horlivý bojovník za krásu a estetično
ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu
Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
„Hudba je klíč k ženskému srdci.“
horlivý bojovník za krásu a estetično
ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu
Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
Jo, to mi tam taky pasovalo líp, ale asi jsem blbej, nebo nevim. Prostě když vycházim z:Amber wrote:Ani to není dobřekucik wrote:EhmTakže současný plurál je nevědíce? To zní nějak divně. Fakt neni ustrnulej?
![]()
Tak teda, abych tě nenapínala, kucíku:
On nevěda,
Ona/ono nevědouc,
Oni/Ony nevědouce
Přechodníky jsou zastaralé, ale míchání rodů a čísel je jen hooodně častá chyba, ne vývoj kupředu
Tak 3. osoba mn. čísla oni neví/nevědí je zakončeno -í, takže podle tohodle pravidla -e -ic -ice.Přechodník současný (přítomný) – vyjadřuje děj současný s dějem přísudku (…přicházejíce slyší…). Tvoří se ze sloves nedokonavých, koncovky se řídí podle zakončení 3. osoby množného čísla (od koncovek -ou/-í).
Je-li sloveso zakončeno na -ou (jdou), tvoří se koncovkami -a, -ouc, -ouce (jda, jdouc, jdouce).
Je-li sloveso zakončeno na -í (běží), tvoří se koncovkami -e, -íc, -íce (běže, běžíc, běžíce).
Takže kde dělám chybu?
Neaktivní a nezasahující do vývoje. Pouze nouzový support pro WB/DM.
Les jambes en l'air, comme une femme lubrique,
Brûlante et suant les poisons,
Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique
Son ventre plein d'exhalaisons.
Tu-díž přetpoklýdaš že včichni, trspaslíci jejíchž je na serferu k nahlezení mluví Ostraváštinou a mají kratke sobaky?Amber wrote:Pokud to vidím ve větě, která se celkově jasně odkazuje na ostravské nářečí, tak to ale chyba je
Nyní raději návrat do normální formy. Nějak mě ten předchozí příspěvek vyčerpal fyzicky i emočně.
Nemohu se nezeptat - je Tvá snaha o purifikaci internetového prznění našeho rodného jazyka vedena profesním zájmem nebo Ti jen došla trpělivost se skvosty co vídáváš? Či jsi snad členka Ústavu pro jazyk český?
PS: Přiznám se, že háčky a čárky prakticky ignoruji v "běžném" textu. Ve chvíli kdy více jak půl pracovní doby komunikuješ v EN nebo nutíš vzpouzející se počítač přijmout nový zdrojový kód... Tak neustálé přepínaní toho co nalezneš na klávesách 1 až 0 (tedy + až é) je vysilující a máš nakonec jen tu anglickou klávesnici a pak už 'pises bez hacku a carek protoze je to o dost rychlejsi. O to vetsi problem nastava kdyz potrebujes napsat neco opravdu slusne - smlouvu nebo vyjadreni nejvyssimu veleni a tak.'
edit: oprava par preklepu - nez si zacnes trhat ty zily...
Diagnostikovany.
Každý moudrý má nač pomysliti,
kdyby ho pobídlo hovno v zápas jíti,
porazíš-li je, co z toho budeš míti,
a pakli ono tebe porazí, hned do lázně musíš jíti.
. . . . . . . . . Holan, V.
Každý moudrý má nač pomysliti,
kdyby ho pobídlo hovno v zápas jíti,
porazíš-li je, co z toho budeš míti,
a pakli ono tebe porazí, hned do lázně musíš jíti.
. . . . . . . . . Holan, V.
Nebo používáš svoje úchylné mapování kláves, jako kucik, takže tam máš jak ~!@#$%^&*() tak `ůěščřžýáíé a každej, kdo si sedne k tvýmu počítači není schopnej nic napsatpavad wrote:PS: Přiznám se, že háčky a čárky prakticky ignoruji v "běžném" textu. Ve chvíli kdy více jak půl pracovní doby komunikuješ v EN nebo nutíš vzpouzející se počítač přijmout nový zdrojový kód... Tak neustálé přepínaní toho co nalezneš na klávesách 1 až 0 (tedy + až é) je vysilující a máš nakonec jen tu anglickou klávesnici a pak už 'pises bez hacku a carek protoze je to o dost rychlejsi. O to vetsi problem nastava kdyz potrebujes napsat neco opravdu slusne - smlouvu nebo vyjadreni nejvyssimu veleni a tak.'
Tady je chyba. 3. osoba množ. čísla přít. času "nevědí" ještě sedí, ale od ní potom musíš odtrhnout to í/ou. Vznikne "nevěd".kucik wrote: Tak 3. osoba mn. čísla oni neví/nevědí je zakončeno -í, takže podle tohodle pravidla -e -ic -ice.
Takže kde dělám chybu?
Dál se připojují dva soubory přípon:
-a, -ouc, -ouce pro slovesa končící v 3. os. mn. č. na -ou
-ě/e, -íc, -íce pro slovesa končící v 3. os. mn. č. na -í, -í/ou, -í/ejí
Čili vezmeš "nevěd" (oni nevědí) a přidáš -a >>> NEVĚDA, NEVĚDOUC, NEVĚDOUCE
Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
@ pavad: Ahoj
Nemyslím si, že spasím internetové prznění češtiny, to zaprvé. Zadruhé, můj zájem je smíšený, jelikož toto studuji. Zatřetí, přepínám do anglické klávesnice dost často (druhý obor studia) a přesto žiju a dýchám.
Asi tak.
Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Ne, pořád se nechytám.
Koncovku -a, -ouc, -ouce použíju, pokud 3. os mn. č. končí -ou. Takže třeba jedou, perou...
a bude z nich jeda, jedouc, jedouce
Koncovku -ě/e, -íc, -íce pro slovesa končící v 3. os. mn. č. na -í, -í/ou, -í/ejí
Třeba vaří a vznikne tak vaře, vačíc, vaříce
Ale u nevědí mi to přece končí na í, takže nemůžu použít ten první případ. Musim použít e, íc, íce, ne?
Je to všem jasný, jenom mně ne?
Koncovku -a, -ouc, -ouce použíju, pokud 3. os mn. č. končí -ou. Takže třeba jedou, perou...
a bude z nich jeda, jedouc, jedouce
Koncovku -ě/e, -íc, -íce pro slovesa končící v 3. os. mn. č. na -í, -í/ou, -í/ejí
Třeba vaří a vznikne tak vaře, vačíc, vaříce
Ale u nevědí mi to přece končí na í, takže nemůžu použít ten první případ. Musim použít e, íc, íce, ne?
Je to všem jasný, jenom mně ne?
Ha! Už jsem našel správný pravidlo:

Tahle informace mi chyběla. Teď už to chápusoubor přípon se připojuje ke kmeni sloves, která ve 3. os. mn. č. končí na -ou (s výjimkou sloves, jež mají kmen zakončený na měkkou souhlásku a ve 3. os. mn. č. mají vedle -ou též -í (mažou/maží, píšou/píší aj. !!! ); u těch jsou uplatněny přípony 2. souboru)
Cestou ze srazu jsi náhodou celkem obšírně vysvětloval těm dvěma Polkám historický vývoj a česko-polskou komparaci šlova "šukat".kucik wrote:Jestli se nepletu, tak je to z českého ,,neboť" slovenského ,,lebo" a polského ,,bo". Ale polšina je mi cizí.
hyperpasivní myšohryz
pokud mi píšete na ICQ, napište co chcete
jsem jenom autor. číst ty reálie musíte sami...
pokud mi píšete na ICQ, napište co chcete
jsem jenom autor. číst ty reálie musíte sami...
@ kucik: Máš Vánoce, co?

To musel být dost zajímavý etymologický výkladDenGrasse wrote:Cestou ze srazu jsi náhodou celkem obšírně vysvětloval těm dvěma Polkám historický vývoj a česko-polskou komparaci šlova "šukat".kucik wrote:Jestli se nepletu, tak je to z českého ,,neboť" slovenského ,,lebo" a polského ,,bo". Ale polšina je mi cizí.
A teď mě ukamenujte, že toho chci po vás moc!
Last edited by Amber on 15:52 27. Apr 2012, edited 1 time in total.
...z toho bych se zěvyl!Amber wrote:...mě ukamenujte, že toho chci po vás moc!![]()
Síla tě osvobodí! - Sithský kodex, 12.12.2011 (TOR-preorder)
Bylo to peklo! - Error 37, Error 3005, Error 3007, 15.5.2012 (Diablo3)
Až s vámi skončím, nebudete věřit vlastní mysli! - Mesmer, 28.8.2012 (GW2)
Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ)
Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín
Bylo to peklo! - Error 37, Error 3005, Error 3007, 15.5.2012 (Diablo3)
Až s vámi skončím, nebudete věřit vlastní mysli! - Mesmer, 28.8.2012 (GW2)
Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ)
Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín