Ambeřino škubání žil a následná první pomoc

Neaktuální příspěvky jsou shromažďovány zde.

Moderators: DM, WB

Locked
DenGrasse
Ďábel

Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc

Post by DenGrasse »

V případě existence obchodního centra Centrum je formulace "sejdeme se v Centrumu" správná.
hyperpasivní myšohryz
pokud mi píšete na ICQ, napište co chcete
jsem jenom autor. číst ty reálie musíte sami...
Amber
Čestný člen týmu Thalie

Post by Amber »

DenGrasse wrote:V případě existence obchodního centra Centrum je formulace "sejdeme se v Centrumu" správná.
Takže tedy mužský rod? - Ten obchodní dům Centrum? Uf, doufám, že ho někdo z kolegů zapálil. :roll:
Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.

Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
Aulus
Čestný člen týmu Thalie

Post by Aulus »

Amber wrote:
DenGrasse wrote:V případě existence obchodního centra Centrum je formulace "sejdeme se v Centrumu" správná.
Takže tedy mužský rod? - Ten obchodní dům Centrum? Uf, doufám, že ho někdo z kolegů zapálil. :roll:
Tak když už se to jmenuje "obchodní dům Centrum", tak by bylo asi nepraktické, aby to bylo jiného rodu, ne? :wink:
Last edited by Aulus on 16:46 27. Apr 2012, edited 1 time in total.
"Všechny hranice jsou konvence, které čekají, až je někdo přesáhne. Někdo může přesáhnout konvenci, pokud mu k tomu někdo jiný vydá podnět." David Mitchell, Atlas mraků
"But what do we have left once we abandon the lie? Chaos. A gaping pit waiting to swallow us all.”
davidsoft
Šlechtic

Post by davidsoft »

Zřejmě proto, že se jedná o vlastní jméno. Vlastní jména často mívají jiné mluvnické kategorie než obecné jméno, z něhož pochází. Dokonce pokud takové jméno tvoříme, můžeme si jeho gramatiku určit, příkladem je název hudební skupiny Holki. Zde je ale nutno rozlišovat mezi gramatikou a pravopisem; gramatiku si v novém slově určit můžeme, jeho pravopis (např. velká/malá písmena) ne.
Ester Krejčí -- Moje vinná réva, sestry Janů, Vojtěch Verner, Jana Zlomilová a další. Netradiční inteligentní seriál z prostředí gymnázia.
<Aktivita ve hře: neaktivní>

[Desatero přikázání pro role-playera]   [Hry na hrdiny: Teorie RPG]
Amber
Čestný člen týmu Thalie

Post by Amber »

Aulus wrote:Tak když už se to jmenuje "Obchodní dům Centrum", tak by bylo asi nepraktické, aby to bylo jiného rodu, ne? :wink:
Jestli to chápu dobře, tak název byl jenom Centrum, ne? :wink:
Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.

Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
davidsoft
Šlechtic

Post by davidsoft »

Amber wrote:
Aulus wrote:Tak když už se to jmenuje "Obchodní dům Centrum", tak by bylo asi nepraktické, aby to bylo jiného rodu, ne? :wink:
Jestli to chápu dobře, tak název byl jenom Centrum, ne? :wink:
Obchodní dům se zřejmě jmenuje Centrum, společnost, která jej provozuje OD Centrum, a. s., (podle obchodního rejstříku OD CENTRUM, a. s.). Není těžké si domyslet, že zkratka OD v názvu společnosti znamená obchodní dům. Pokud byla řeč o jiném obchodním domě, může být situace jiná.
Ester Krejčí -- Moje vinná réva, sestry Janů, Vojtěch Verner, Jana Zlomilová a další. Netradiční inteligentní seriál z prostředí gymnázia.

Prasokralik
Bůh

Post by Prasokralik »

hlavně že se bavíte, teďkonc si dam na svým pravopise teprva záležet, neni nat to abych se našim grramar nazis zalíbil žjo? O:-) takže směle do toho, opravte všecky moje hrupky
Ignore list: Theogil I, Krysak, Koninho87, Kokosak, Grin, efu_redo

Pain is temporary. Victory is forever.
davidsoft
Šlechtic

Post by davidsoft »

Prasokralik wrote:hlavně že se bavíte, teďkonc si dam na svým pravopise teprva záležet, neni nat to abych se našim grramar nazis zalíbil žjo? O:-) takže směle do toho, opravte všecky moje hrupky
Opraveno: Hlavně, že se bavíte; teď si dám na svém pravopisu teprve záležet. Není nad to, abych se našim grammar-Nazis zalíbil, že ano? Takže směle do toho, opravte všechny moje hrubky.

P. S.: Alespoň já se bavím tak, jak jsem se už dlouho nebavil.

Prasokralik
Bůh

Post by Prasokralik »

cool story bro

DenGrasse
Ďábel

Post by DenGrasse »

Ano, byl to obchodní dům Centrum; vidím že jste se nenechali zmást. :D

Ono v tom středním by to bylo nepraktické i významově; "sejdeme se v centru" nedává jasný smysl; "sejdeme se v Centrumu" je jasné.
hyperpasivní myšohryz
pokud mi píšete na ICQ, napište co chcete
jsem jenom autor. číst ty reálie musíte sami...
Absinthorix
Bůh

Post by Absinthorix »

Prasokralik wrote:hlavně že se bavíte, teďkonc si dam na svým pravopise teprva záležet, neni nat to abych se našim grramar nazis zalíbil žjo? O:-) takže směle do toho, opravte všecky moje hrupky
Image
Vojen Bouřný
„Hudba je klíč k ženskému srdci.“

horlivý bojovník za krásu a estetično
ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu

Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
Amber
Čestný člen týmu Thalie

Post by Amber »

@ Absinthorix: Pokud by ses mohl vyhnout dalšímu přirovnávání k nacistům, byla bych ráda. Jedna věc je oprava gramatických chyb, druhá je systematické vyvražďování jistého národa. Snad vidíš rozdíl.

Edit: Je to flame a s kritikou (výsměchem) počítám, ale toto prosím ne.

Absinthorix
Bůh

Post by Absinthorix »

Godwinova zákona jsem si vědom :) jestli narážíš na tohle...

Edit: a ačkoliv s panem G. nesouhlasím, tak mně osobně jsou pak nepříjemné diskuze o tom kdo v historii škodil víc a proč -> a proto k nim nikoho nepřirovnávám zvláště né k "nim", těm z historie.

Grammar *to slovo na N* beru jako nový, doposud nepošpiněný pojem :lol:
Last edited by Absinthorix on 12:56 28. Apr 2012, edited 1 time in total.
Vojen Bouřný
„Hudba je klíč k ženskému srdci.“

horlivý bojovník za krásu a estetično
ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu

Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
Amber
Čestný člen týmu Thalie

Post by Amber »

Absinthorix wrote:Godwinova zákona jsem si vědom :) jestli narážíš na tohle...
Narážím na nedostatek taktu a zbytečné spamování tématu.

Prasokralik
Bůh

Post by Prasokralik »

Amber wrote:
Absinthorix wrote:Godwinova zákona jsem si vědom :) jestli narážíš na tohle...
Narážím na nedostatek taktu a zbytečné spamování tématu.
welcome to the internets

Locked