Elfština

Neaktuální příspěvky jsou shromažďovány zde.

Moderators: DM, WB

G-ladiator
Urozený

Re: Elfština

Post by G-ladiator »

Dovolím si trochu threadové nekromancie.
Četl jsem a hrál teď nedávno Zaklínače a osobně shledávám Sapkowskiho elfštinu velice zajímavou. Sice asi není tak propracovaná jako Tolkienova, nicméně na užití ve hře (tedy slůvka/fráze) bych řekl, že dostačuje.
Nalkanar
Čestný člen týmu Thalie

Post by Nalkanar »

Už je to docela dlouho, co jsem hrál/četl Zaklínače, můžeš nadhodit pár příkladů?
Já si hlavně pamatuju krásné a časté užití slovíčka "plough" (hrál jsem jedině v english).
.
G-ladiator
Urozený

Post by G-ladiator »

Já to hrál v polštiěn s českými titulky, takže si nejsem uplně jistý, kde bylo plough užité nějak netradičně. Vím, že několikrát užili plow jako metaforu pro sex, což je asi to, co myslíš.

S frází si pamatuji jen "D'yaebl aép arse", což je dle kontextu ekvivalent našeho "Do prdele", doslovný překlad je "Ďábel do prdele" :) V Zaklínači 2 je jeden celý rozhovor veden v elfštině (dabing je elfsky, titulky s přepisem jak elfským, tak i naším)

Jednotlivá slůvka potom například:
dh'oine - člověk (obvykle užíváno pejorativně)
glaeddyv - meč
bleidd - vlk
gwyn, gwen - bílý
deiredeath (nejsem si jistý, jestli se to tak píše) - konec
...
Tady je víceméně kompletní slovník (kompletní ve smyslu "bylo užito v knize/hře): http://witcher.wikia.com/wiki/Elder_Speech

Spousta hráčů navíc už Sapkowskiho elfštinu maličko používá - aep ve jménech elfů značí rodiče (z knih: Cahir aep Caelleach (či jak se jmenoval) by se dalo přeložit jako Cahir, syn Caelleachův)
Prasokralik
Bůh

Post by Prasokralik »

jo jenže to tuším není elfsky ne ono aep? cahir byl člověk
Ignore list: Theogil I, Krysak, Koninho87, Kokosak, Grin, efu_redo

Pain is temporary. Victory is forever.
G-ladiator
Urozený

Post by G-ladiator »

Nilfgaard používá elfštinu (upravenou samozřejmě)
Absinthorix
Bůh

Post by Absinthorix »

Každý přece ví, že Nilfgaarďané pocházejí z Černých Seidhe!

Ale má to malej slovník :(
Vojen Bouřný
„Hudba je klíč k ženskému srdci.“

horlivý bojovník za krásu a estetično
ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu

Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
G-ladiator
Urozený

Post by G-ladiator »

To jsme zrovna řešili s kloboukem - slovní zásoba vychází z velštiny, takže se víceméně stačí chopit slovníku a být kreativní :D
Nalkanar
Čestný člen týmu Thalie

Post by Nalkanar »

Tak stejně nikdo nemluví jen čistě elfsky. Pokud ano, tak jsem viděl jedině tak, že dotyční elfové napsali *mluví elfsky* a normoš text.
.
G-ladiator
Urozený

Post by G-ladiator »

Tak jasně, plynulou elfštinu po nikom snad nikdo nikdy nevyžadoval, ale některá slůvka by se hodily, kterých jsem si na té wikině nevšiml.
Aulus
Čestný člen týmu Thalie

Post by Aulus »

Nalkanar wrote:Tak stejně nikdo nemluví jen čistě elfsky. Pokud ano, tak jsem viděl jedině tak, že dotyční elfové napsali *mluví elfsky* a normoš text.
Tak je pravda, že kdyby měl někdo mluvit elfsky třeba pět minut v kuse, tak by to bylo spíš listování slovníkem než hra :biggrin: .
"Všechny hranice jsou konvence, které čekají, až je někdo přesáhne. Někdo může přesáhnout konvenci, pokud mu k tomu někdo jiný vydá podnět." David Mitchell, Atlas mraků
"But what do we have left once we abandon the lie? Chaos. A gaping pit waiting to swallow us all.”
G-ladiator
Urozený

Post by G-ladiator »

A to co by z toho vzniklo by rozhodně nevypadalo jako mluva někoho, kdo jazyk ovládá :)
Já mluvení cizím jazykem (když už) také řeším *mluví tím a tím jazykem (případně dodám přibližnou délku sdělení)*, ale pozdravy atp. klidně mohou být v tom cizím jazyce
Prasokralik
Bůh

Post by Prasokralik »

Ono uplně stačí vybírat sem tam slovo, které je buď zjevné, nebo z kontextu pochopitelné co znamená a samozřejmě občas navíc cizojazyčná nesrozumitelná nadávka a hned má postavička onen "cizokrajný" punc který je potřeba. Nějak to hrotit nemá smysl.

Absinthorix
Bůh

Post by Absinthorix »

N'wah!
Vojen Bouřný
„Hudba je klíč k ženskému srdci.“

horlivý bojovník za krásu a estetično
ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu

Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
Amber
Čestný člen týmu Thalie

Post by Amber »

Prasokralik wrote:Ono uplně stačí vybírat sem tam slovo, které je buď zjevné, nebo z kontextu pochopitelné co znamená a samozřejmě občas navíc cizojazyčná nesrozumitelná nadávka a hned má postavička onen "cizokrajný" punc který je potřeba. Nějak to hrotit nemá smysl.
Safra, asi souhlasím s Prasokrálíkem :|
Shrnula bych to na pozdravy, ano/ne, sem tam nějaké to děkuji nebo nadávku. Pokud hráč ještě do hvězdiček přidá nějaké vodítko (kývnutí hlavou, výraz tváře, gestikulace), tak není problém se dovtípit. :)
Hezky to zvládá Pajky s postavou Nien, kdy vážně nepotřebuji znát předem význam frází a i přesto rozumím tomu, co postavička říká :wink:
Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.

Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
Prasokralik
Bůh

Post by Prasokralik »

Se mnou souhlasí každej, mám totiž vždycky pravdu (vyjma případů kdy ji nemám)
Otázka není spíš jak mluvit, ale jak na to reagovat. Ono ne vždy co pochopí hráč musí nutně i pochopit postava. Zahrát reakci tak, že nerozumím co dotyčný řekl je teprve to pravé vyvrcholení. Děje.

Locked