No myslim ze zrovna ta pasaz je zaměřena spis na čarodějky a ne paladinyKaTo wrote:Pamatuj Exodus 22:18 (nebo 17, z hlavy nevím a sem líný googlit) praví: "Paladina nenecháš naživu." či hezky po staru "Paladina nedáš živu býti."Absinthorix wrote:Jejich "sláva" je na hony předchází, pravopisu se dotýká a jest třeba ji řádně zvěstovat všem nevědomým!Ragmon wrote:Nesmějte se paladinům v topicu o pravopisuJděte do spamu
![]()
Jakožto boha(od)bojný muž samozřejmně Písmo ctím!!![]()
![]()
![]()
Ambeřino škubání žil a následná první pomoc
-
Tadomekaari
- Nováček
Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc
- Absinthorix
- Bůh
Všechnu divotvornou havěť... šmahem paladiny, čarodějnice, léčitele... možná i obzvláště schopné chirurgy 
Vojen Bouřný
„Hudba je klíč k ženskému srdci.“
horlivý bojovník za krásu a estetično
ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu
Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
„Hudba je klíč k ženskému srdci.“
horlivý bojovník za krásu a estetično
ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu
Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
Sahat vs šahat? Co je správně? 
Poupátko - :-O
Legewiel R'rorrok (Zau'ndar) - qu'el'faeruk d'qu'ellar R'rorrok
Legewiel R'rorrok (Zau'ndar) - qu'el'faeruk d'qu'ellar R'rorrok
Příručka Ústavu jazyka hezkého
http://prirucka.ujc.cas.cz/
http://prirucka.ujc.cas.cz/
- G-ladiator
- Urozený
Naprosto geniální je ta jejich anglická verze
)
Aneb jak donutit líné cizince naučit se česky...!G-ladiator wrote:Naprosto geniální je ta jejich anglická verze)
Čímž se jim ale nechci smát, upřímně smekám před cizinci, kteří se učí češtinu jako druhý jazyk, není to žádný med.
Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
Nevím jestli se to tady řešilo ale jak se skloňuje Karatha?
Konkretně 3. a 6. pád.
Konkretně 3. a 6. pád.
Osobně jsem pro "Karathě", ale viděla jsem i počeštěnou variantu "Karatě".Shaman88 wrote:Nevím jestli se to tady řešilo ale jak se skloňuje Karatha?
Konkretně 3. a 6. pád.
Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Nedaří se mi najít odpovědi na pár dotazů, tak zkusím tu.
1.
2."Kdyby jsi si chtěl vzít čípek" se dá zkrátit jako "Kdybys chtěl vzít čípek"? A co "Kdyby jsis"?
Edit: napadlo mě, že to "'s" bude zkrácené "jsi". "Kdyby jsi si" = "kdyby sis", "kdyby jsi" = "kdybys". Jsem vedle?
1.
Jednočlenná věta (a nevím, jestli tam hraje roli typ členu) nemusí být oddělena čárkami, že?Nalkanar wrote:Pokud čekáš, že jen oháněním se titulem WB tě někdo bude expit, tak jsi hádám na omylu.
2."Kdyby jsi si chtěl vzít čípek" se dá zkrátit jako "Kdybys chtěl vzít čípek"? A co "Kdyby jsis"?
Edit: napadlo mě, že to "'s" bude zkrácené "jsi". "Kdyby jsi si" = "kdyby sis", "kdyby jsi" = "kdybys". Jsem vedle?
Já to považoval za tři věty.. možná něšťastně uvozené.
VH = Pokud čekáš (podmět je nevyjádřený - "ty")
VV předmětová (co čekáš? jakou věc?) = že jen oháněním se titulem WB tě někdo bude expit
VV nevímkterázrovna = tak jsi hádám na omylu.
VH = Pokud čekáš (podmět je nevyjádřený - "ty")
VV předmětová (co čekáš? jakou věc?) = že jen oháněním se titulem WB tě někdo bude expit
VV nevímkterázrovna = tak jsi hádám na omylu.
.
Mě jde o to "hádám". To jsem identifikoval jako samostatnou větu jednočlennou, kde člen je přísudek. Takovou já normálně odděluju čárkami ("tak jsi, hádám, na omylu"), ale hodněkrát jsem viděl i neoddělenou. A domnívám se, že v tomhle případě jsou čárky možné, ale ne nutné. Ale rád bych to měl potvrzené.Nalkanar wrote:VV nevímkterázrovna = tak jsi hádám na omylu.
Nevím, co bych bez Thalie dělal. Vůbec bych neuměl česky!
...na to můj běžný studijní program nestačí! Naštěstí je tu...Nalkanar wrote:Tos mě dostal! Mé dva semestry mi na to nestačí
Jen mi to připomnělo ty reklamy na prací prášek... pokračujte, zde není nic k vidění...
Eribor Tanithil - elfský bylinkář a lukostřelec.
Deirdra Monteil - čarodějka z Karathy
Incoherent fire dissipates all contingency.
ZANEPRÁZDNĚN
Deirdra Monteil - čarodějka z Karathy
Incoherent fire dissipates all contingency.
ZANEPRÁZDNĚN
*odkašle si*
Klobouku... ty tvé dotazy mě zabíjejí.
Nejvíc mě zabíjí to, že jsou vždycky o semestr popředu oproti mému vzdělání...
Ale tedy:
Na základní škole nám sice jasně určili slovní druhy, hlavní věty, vedlejší věty, holé věty (ehm...
naprosto nesmyslný koncept),... ale lingvistická obec v nich nachází stále více trhlin. To jen na okraj pro zamyšlení se. 
Klobouku... ty tvé dotazy mě zabíjejí.
Nejvíc mě zabíjí to, že jsou vždycky o semestr popředu oproti mému vzdělání...
Ale tedy:
Je ale nutné, aby bylo "hádám" přísudkem? To, že je sloveso, ještě nemusí znamenat, že jím nutně je. Samozřejmě, podle tradiční gramatiky by šlo o čárkami oddělenou jednočlennou větu s nevyjádřeným podmětem, ale... plní ono "hádám" vůbec funkci přísudku? Šlo by tak interpretovat, ale stejně tak by co do funkce bylo nahraditelné částicí, např. "asi", "zřejmě". V takovém případě by samotné "hádám" z tvého příkladu rozhodně nebylo vedlejší větou.klobouk wrote:Mě jde o to "hádám". To jsem identifikoval jako samostatnou větu jednočlennou, kde člen je přísudek. Takovou já normálně odděluju čárkami ("tak jsi, hádám, na omylu"), ale hodněkrát jsem viděl i neoddělenou. A domnívám se, že v tomhle případě jsou čárky možné, ale ne nutné. Ale rád bych to měl potvrzené.Nalkanar wrote:VV nevímkterázrovna = tak jsi hádám na omylu.
Nevím, co bych bez Thalie dělal. Vůbec bych neuměl česky!
Na základní škole nám sice jasně určili slovní druhy, hlavní věty, vedlejší věty, holé věty (ehm...
Ne, pokud chceš zachovat význam stejný. Je rozdíl ve "vzít" a "vzít si".klobouk wrote:2."Kdyby jsi si chtěl vzít čípek" se dá zkrátit jako "Kdybys chtěl vzít čípek"?
Dává ti to smysl?klobouk wrote:A co "Kdyby jsis"?
Ano, "-s" je vyjádření 2. osoby jedn. čísla. Nejsi vedle.klobouk wrote:Edit: napadlo mě, že to "'s" bude zkrácené "jsi". "Kdyby jsi si" = "kdyby sis", "kdyby jsi" = "kdybys". Jsem vedle?
Historické pozadí vývoje tohoto jevu ti (zatím) nedám, ale je to tak.