Tak to mě nenapadlo, že si krávy místo šťavnaté travičky budou ochotni pochutnat i na nějakých temných houbičkách.pavad wrote:...
Farmářské políčka za pastvu asi určit nepůjdou, co? Jako že bych jim ty houbičky nechal pěstovat
Tak to mě nenapadlo, že si krávy místo šťavnaté travičky budou ochotni pochutnat i na nějakých temných houbičkách.pavad wrote:...
Moje doporuceni: pri startu lokace, kdyz vis ze tam zadne stromy nejsou (viz detaily biomu) - tak si tak 10 stromu s sebou vem. Coz je 10 posteli a na nic jineho drevo potrebovat nebudes (je-li tam uhli, neni-li tak je magma).Barbar321 wrote:Asi budu potřebovat opět trochu poradit. Dal jsem na vás, dal si tam nebezpečnou lokalitu, hořejšek uzavřel (stejně tam nebyl ani strom ani voda) a zasunul se do podzemí. Rychle jsem se prokopal do první jeskyně, abych měl aspoň nějaký strom.
Dalsi rada - jen co se do takoveho prostoru prokopes - zazdi vchod. Uz jen ten kratky kontakt staci aby na orne podzemni pude zacly rust mechy/lisejniky... A take podzemni rostliny a stromy, resp. podzemni houby (daji se tezit jako drevo). Musis ale nejakou ornou podzemni pudu mit.Barbar321 wrote:No a tu začali problémy. Vojáky jsem si nastavil ze začátku, aby měli aspoň nějakou tu zkušenost s bojem a vzal jsem aspoň dvě měděný sekery do začátku. Otevřením prostorů se ale (jako ostatně vždy) začali objevovat všemožné havěti a mé dva vojáčky hned zranili.
Treningove zbrane snizuji poskozeni o (tusim) 2/3. Takze ne, nedoporucuji do nastvaneho jeskynniho obra sekat cvicnym mecem...Barbar321 wrote:Takže jak na to, když nemám kovadlinu, abych mohl rozjet kovovýrobu, nemám vodu, nemám teď už ani vojáky a další osadníky nemám ani čím vyzbrojit, protože není ta kovadlina. Zkusil jsem udělat aspoň pár kožených pancířů, ale ty moc platné nebyly. Tréninkovými zbraněmi toho v boji nejspíš moc nezvládnou.
Pár stromů jsme si sebou vzal, v tom problém přímo nebyl. I když normálně hned dělám barely, bedny a sem tam nějaký ten kýblík, což je teď tak trochu luxus.pavad wrote:Moje doporuceni: pri startu lokace, kdyz vis ze tam zadne stromy nejsou (viz detaily biomu) - tak si tak 10 stromu s sebou vem. Coz je 10 posteli a na nic jineho drevo potrebovat nebudes (je-li tam uhli, neni-li tak je magma).
Tady vidím problém, že na té mapě, co jsem si zvolil není dost orné půdy. Prakticky všude jen kámen. Jsem rád, že se mi povedlo uzmout pole na houby. Při pomyšlení, že na tom zbývajícím ničem by mi měly růst stromy zajišťující chod, jdou na mě mrákoty.pavad wrote:Dalsi rada - jen co se do takoveho prostoru prokopes - zazdi vchod. Uz jen ten kratky kontakt staci aby na orne podzemni pude zacly rust mechy/lisejniky... A take podzemni rostliny a stromy, resp. podzemni houby (daji se tezit jako drevo). Musis ale nejakou ornou podzemni pudu mit.
Tato mapa mě k hlubšímu kopání donutila. To, co chybí komplet je vodapavad wrote:Cim hloubeji se prokopes, tim vetsi problemy typicky naleznes. Uz v prvni urovni podzemnich kavern mohou byt problemy dost silne aby vyzabijeli vse co v tech 6-7 trpaslicich mas.
Snažil jsem se jí v soupise najít, ale nepovedlo se mi to. Buď se předemnou nějak schovala a nebo jsem si jí zkrátka nevšiml (ale ten soupis jsem projížděl mnohokrát a prostě nic - takové nic, že už skoro můžu tvrdit, že tam v nabídce vůbec nebyla)pavad wrote:To ze nemas kovadlinu je, IMHO, desna chyba. Nikdy (orpavdu nikdy!) nevyrazej bez kovadliny!!! Spolehat se na to ze zimni zasobovaci vyprava dorazi do lokace, prezije setkani s NPC opozici a ty budes mit co vymenit za jeji zbozi je luxus - ciste spolehani na nahodu.
Tady právě ne. Žádná jezírka, žádné zmrzlé louže. Nic. Až asi odhadem v hloubce 14 jsem narazil na druhou jeskyni, která je plná vody.pavad wrote:ad voda: Prakticky temer vzdy na mape nekde nejaky zdroj vody je. V jeskynich typicky. Ale uz se mi stalo ze jsem vodu nenalezl nikde - v te chvili pomuze bud chytani destove vody do nadrzi (nic moc, ruzne nemoci... ale chlasta to jen dobytek, takze to nevadi), nebo v pripade vecne zamrzleho glacieru tvrda trpaslici prace - vytahnout magma z hlubin a s jeho pomoci rozehrivat led na pitnou vodu.
Tak tím by to být mohlo. Zůstako mi asi 150 bodů, když jsem šel nakupovat (a opravdu jsem tam očekával železnou a ne ocelovou).Caehan wrote:Je možné, že tvá civilizace nemá přístup k železu, pak si musíš pořídit dražší ocelovou (za 300 bodů místo 100) - na to ti možná nevyzbyly body a proto jsi ji neviděl v seznamu.
Misto barelu vyrabej "stone pot"s. Je to ekvivalentni barelu - a dela se to z kamene (ktereho je nevycerpatelne mnozstvi). Drevo nechej jen an postele, ev., neni-li uhli, na vyrobu dreveneho uhli.Barbar321 wrote:Pár stromů jsme si sebou vzal, v tom problém přímo nebyl. I když normálně hned dělám barely, bedny a sem tam nějaký ten kýblík, což je teď tak trochu luxus.
CO to je "prakticky vsude". Nepoterbujes plantaze orne pudy. Na prvni rok Ti pro zemedelstvi staci 3x3 policka...Barbar321 wrote:Tady vidím problém, že na té mapě, co jsem si zvolil není dost orné půdy. Prakticky všude jen kámen. Jsem rád, že se mi povedlo uzmout pole na houby. Při pomyšlení, že na tom zbývajícím ničem by mi měly růst stromy zajišťující chod, jdou na mě mrákoty.
Objeveni lvl 2 jeskyne nerikam hlubsi kopani. DOkud nevidim "magma sea", neni nidky dost hluboko prokopano.Barbar321 wrote:Tato mapa mě k hlubšímu kopání donutila. To, co chybí komplet je voda
Uz psal Caehan. Nektere civilizace nemaji zelezo - pak nabizeji ocelovou kovadlinu.Barbar321 wrote:Snažil jsem se jí v soupise najít, ale nepovedlo se mi to. Buď se předemnou nějak schovala a nebo jsem si jí zkrátka nevšiml (ale ten soupis jsem projížděl mnohokrát a prostě nic - takové nic, že už skoro můžu tvrdit, že tam v nabídce vůbec nebyla)
Tak co resis? Hloubka 14 je nic. Mohu Ti poslat nejaky save nove pevnosti, uvidis ze uz v lete startovaciho roku jsou kopaci tak 70 urovni pod povrchem a snazi se prokutat k magmatu - protoze dat do kupy zbrojni vyrobu je klicove. Krome zemedelstvi (tam Ti staci 1 vycleneny trpaslik) je vse ostatni druhorade.Barbar321 wrote:Tady právě ne. Žádná jezírka, žádné zmrzlé louže. Nic. Až asi odhadem v hloubce 14 jsem narazil na druhou jeskyni, která je plná vody.
pavad wrote: Misto barelu vyrabej "stone pot"s. Je to ekvivalentni barelu - a dela se to z kamene (ktereho je nevycerpatelne mnozstvi). Drevo nechej jen an postele, ev., neni-li uhli, na vyrobu dreveneho uhli.
...pavad wrote: CO to je "prakticky vsude". Nepoterbujes plantaze orne pudy. Na prvni rok Ti pro zemedelstvi staci 3x3 policka
No, na potvory, které dokážou znepříjemnit život to bohatě stačilopavad wrote:Tato mapa mě k hlubšímu kopání donutila. To, co chybí komplet je vodaObjeveni lvl 2 jeskyne nerikam hlubsi kopani. DOkud nevidim "magma sea", neni nidky dost hluboko prokopano.![]()
Ano, vyřešeno. Začal jsem novou pevnost, vyházel nějaké věci a ocelová kovadlina se v nabídce objevilapavad wrote: Uz psal Caehan. Nektere civilizace nemaji zelezo - pak nabizeji ocelovou kovadlinu.
Řeším právě to, že mě trpaslíčky sejmuly potvory hned z první jeskyně v hloube do 10-tého lvl. Nechci ani vidět, co bych našel bez obrany v hloubce 70 :Opavad wrote: Tak co resis? Hloubka 14 je nic. Mohu Ti poslat nejaky save nove pevnosti, uvidis ze uz v lete startovaciho roku jsou kopaci tak 70 urovni pod povrchem a snazi se prokutat k magmatu - protoze dat do kupy zbrojni vyrobu je klicove. Krome zemedelstvi (tam Ti staci 1 vycleneny trpaslik) je vse ostatni druhorade.
Teď už ano. Tenkrát byl problém s tou kovadlinou. Jinak se mi většinou poštěstilo najít aspoň měď a nějaké dřevo na uhlí. Osobně mi ale připadá, že když do pasti narvu 10 měděných zbraní, tak to zas tak velkou škodu na potvorách nezanechá. Asi to bude tou mědí. Je sice k ničemu, ale v nouzi čert i mouchy lapá tj. prstíčkem škrabu, že je aspoň ta.pavad wrote: Vyrabis-li zbrane, osadis jimi pasti - na zacatku vstupni chodba 1 sah siroka, v ni past vybavena par kopimi, nekolika bitevnimi sekerami a nejakou tou "spiked metal ball" - a krveziznivy troll kdyz pres ni zkusi projit tak za ni jen lezi na zemi a zvraci a hleda kde mu co odseklo nohy/ruce.
Medene zbrane delaji -30% dmg... Navic u pasti rozhoduje i kvalita mechanizmu.Barbar321 wrote: Osobně mi ale připadá, že když do pasti narvu 10 měděných zbraní, tak to zas tak velkou škodu na potvorách nezanechá. Asi to bude tou mědí. Je sice k ničemu, ale v nouzi čert i mouchy lapá tj. prstíčkem škrabu, že je aspoň ta.
To číslo si cucáš z prstu, že?pavad wrote:Medene zbrane delaji -30% dmg...
Necucam - jen to nechci zbytecne zeslozitovat.Caehan wrote:To číslo si cucáš z prstu, že?pavad wrote:Medene zbrane delaji -30% dmg...
Nedovedu si přestavit, že by to byl tak jednoduchý vztah.