Jak píše Luelle, není problém udělat si IC mapu. Do budoucna bych rád něco takového vytvořil například item, kde bude odkaz na obrázek mapy, která třeba zahrne Karathu a bližší okolí a tak podobně. Nebo udělat takovou mapu veřejnou na forum - proč ne. Pak nováčci nebudou ztraceni v Karathě a zbytek světa jim musí stačit velká mapa na stránkách.
Ono ruku na srdce, kdo jste jak minimapu používal. K najití někoho z party v neviditelnosti nebo v hidu? Najití vyvolaného, který se někde sekl? Vyznat se v dungeonu, kudy jste vlastně šli a jakou cestou utíkat z dungu? To vše jsou v postatě OOC věci, bez kterých se lze obejít. Přesto, že mě taky zmizení mapky zmátlo, hned jsem si uvědomil, že například chytré charaktery budou muset opravdu vnímat terén a dívat se kudy jdou (myslím, že to v neznámých dungeonech bude sranda:D). Žádné že si zapnete mapku a koukáte, kudy jste šli, protože jste tomu nevěnovali pozornost a bylo vám to jedno - vždyt mám mapu.
Pokud dojde k nějakému lagu a parta se jedné postavě ztratí, pak to jsou paka. Pokud vidím, že nějaká postava zůstává pozadu počkám, ne? Nezdrhám dál dopředu, abych se postavě s lagem ztratil - a právě, tady začíná to RP a je to zajímavé v tom, že ztracená postava co zustala pozadu bude muset hledat zbytek a obráceně a krásně si to mohou vyříkat, proč parta nepočkala a proč ona se loudá. A žádné takové to dobíhání - "Ah tady jste! Hledal jsem vás!" - kecy, použils jen mapu

. Případně tu vždy máme onen známý tell když by bylo nejhůř vlivem systému, že.
A Pajky je mi líto, ostatně hráčů co tu hrajou déle, znají celý svět, ale vlivem změny lokací jsou teď ztracený. Řešení: Viděl bych to na epickou ztrátu paměti